Kort radioamateurnieuws – week 12, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Ham Radio Friedrichshafen 2021 toch geannuleerd
  2. Radioamateur decodeert videobeelden van Falcon 9
  3. “OH-Northern Lights 100”-certificaat
  4. Nieuwe versie Echolink voor Windows

Kort radioamateurnieuws

1. Ham Radio Friedrichshafen 2021 toch geannuleerd

Ook dit jaar houdt de coronapandemie de wereldgebeurtenissen in een stevige greep. De huidige ontwikkelingen rondom de verspreiding van COVID-19 dwingt de Messe Friedrichshafen om een zeer moeilijke beslissing te nemen. Het internationale amateurradio-evenement Ham Radio, gepland voor 25-27 juni 2021, gaat toch niet door. Vanwege de huidige onzekerheden in de reissector is het simpelweg niet haalbaar om het evenement door laten gaan. De volgende Ham Radio is in 2022, van 24 tot 26 juni.

Als alternatief wordt er van 25 tot 27 juni 2021 overigens wel een online versie van Ham Radio gehouden. Meer informatie hierover volgt later.

Bron: persbericht Messe Friedrichshafen

2. Radioamateur decodeert videobeelden van Falcon 9

Op 24 maart meldt de Tsjechische radioamateur Felix OK9UWU via Twitter dat hij opnieuw de videobeelden afkomstig van de Falcon 9-raket van Elon Musks SpaceX heeft weten te decoderen. Met een relatief eenvoudige WIFI-antenne, een MMDS-downconvertor en een SDR-ontvanger wist hij het signaal op 2272,5 MHz op te nemen. Vervolgens gebruikte hij het programma SatDump om de beelden te decoderen.

Al eerder, op zondag 14 maart, lukte hem dat ook al. Toen berichtte hij daar uitgebreider over via Reddit: My own recording of Falcon9

3. “OH-Northern Lights 100”certificaat

De Finse radioamateurvereniging SRAL viert in 2021 haar 100-jarig jubileum. De vereniging nodigt radioamateurs van over de hele wereld uit om mee te doen aan de jubileumactiviteiten. Dat kan al door in 2021 met honderd OH-stations en tien special event stations een QSO te maken. Daarmee kwalificeer je je voor het OH-Northern Lights 100-certificaat (OH-NL-100).

Van de honderd OH-station dienen er vijftig de OH-prefix te hebben en de overige vijftig een OF-prefix. Speciaal voor de gelegenheid zullen veel Finse stations de OF-prefix half september activeren. Verder geleden de volgende station gelden als multiplier:  OH1ØØSRAL, OH2A, OHØW, OJØC, OF2HQ, OH2YOTA, OG2B, OH6SRAL, OI3AX en OF9X. Je eindscore bereken je door je QSO-score (maximaal 100) te vermenigvuldigen met het aantal gewerkte speciale stations (maximaal 10). De maximumscore bedraagt dus 1000. Iedereen die 1000 punten haalt, ontvangt het OH-NL-100-certificaat, ondertekend door de kerstman. Daarnaast worden er nog diverse prijzen verloot, die overigens pas later bekend gemaakt worden. Om in aanmerking te komen voor het certificaat dien je in januari van 2022 je logboekuittreksel te sturen naar het volgende e-mailadres: of9x(at)sral.fi. Eventuele vragen omtrent de activiteiten kun je overigens ook aan dat e-mailadres richten.

Bron: DARC

Echolink is een systeem waarmee radioamateurs via het internet het verkeer op duizenden repeaters kunnen volgen. Het is zelfs mogelijk om via dat systeem verbindingen te maken. Voor diverse platformen bestaat er Echolink-software, waaronder Windows. Van deze Windows-versie is kortgeleden, na veertien jaar, een update uitgebracht met diverse vernieuwingen en verbeteringen. Daarbij is onder andere het uiterlijk van de software gemoderniseerd.

Meer informatie en download: Echolink News