IARU-R1: de toekomst van amateurradio

logo IARU-R1De IARU Regio 1 (IARU-R1) en de aangesloten verenigingen hielden op 24 maart een vergadering ter voorbereiding van een workshop later dit jaar over het onderwerp “de toekomt van amateurradio”. Een belangrijk onderwerp, omdat de gemeenschap van radioamateurs vergrijst en de ledentallen van veel IARU-verenigingen teruglopen. Het doel van de workshop in oktober is dan ook om oorzaken te achterhalen en een programma te formuleren om het tij te keren.

Namens de VERON namen Remy Denker (PA3AGF, algemeen voorzitter) en  Johan Jongbloed (PA3JEM, voorzitter PR-commissie) deel.

De boodschap van de bijeenkomst

De boodschap die tijdens de bijeenkomst werd gedeeld, was duidelijk. veel IARU-verenigingen verliezen leden. Dat verlies in de afgelopen tien jaar is opmerkelijk omdat dat soms gebeurde in tijden dat velen slaagden voor het zendexamen.

Ook is het zo dat veel personen met leidende rollen in de IARU-verenigingen tot de oudere generatie behoren. Niet alle aangesloten verenigingen hebben bestuurders onder de 35 jaar.

Het dagelijks bestuur van IARU-R1 is van mening dat het tijd is voor verandering. Samenwerken en de huidige trends ombuigen. Daartoe moeten we ons denken en onze manier van werken heroriënteren.

De belangrijkste vragen

De belangrijkste vragen en onderwerpen die in de workshop in oktober aan bod komen, zijn:

  • Wat houdt amateurradio vandaag de dag in?
  • Hoe zien wij gezamenlijk de toekomst van amateurradio?
  • Welke stappen zijn nodig om voorbereid te zijn op die toekomst?
  • Wat betekent dat voor de IARU en de aangesloten verenigingen?
  • Welke plannen, financiering en middelen zijn er nodig om noodzakelijke veranderingen door te voeren?

Logo SRSDe IARU-verenigingen worden opgeroepen om actief deel te nemen. Dat kan onder meer door mensen met een toekomstgerichte instelling voor te dragen en zich voor te bereiden op de workshop. Belangrijk is daarbij dat ook nieuwe mensen bij de discussie worden betrokken, mogelijk met nieuwe ideeën en een andere manier van tegen zaken aankijken.

De workshop

De workshop “Facing the future” staat gepland voor oktober 2021, hopelijk in Novi-Sad, Servië. Gastheer is dan de Servische IARU-vereniging SRS. Er zal ook een virtuele alternatieve workshop worden voorbereid.

Bron: IARU-R1