Kort radioamateurnieuws – week 11, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Vandaag, 19 maart: Makersfestival in Zwolle, 
  2. Militair gebruik 6m-band van 30 mei tot 16 juni 2022, 
  3. Russische amateurs uitgesloten van CQ World Wide DX-contest

Kort radioamateurnieuws

1. Vandaag, 19 maart: Makersfestival in Zwolle

De Hogeschool Windesheim, Sterk Techniek Onderwijs (STO) en de Vrienden van Techniek organiseren op 19 maart het Makersfestival in Zwolle. Waarom? Omdat zij vinden dat techniek magisch is én voor iedereen. Ja, voor slimme koppen, maar ook voor creatievelingen, nieuwsgierigaards en ontdekkers. Of je nu jong bent of oud, groot of klein: techniek is overal en voor iedereen.

Wat kun je er doen?

Op het Makersfestival kun je van alles doen en zien wat te maken heeft met techniek, én hightech-ontdekkingen! Tijdens het festival kun je de hele dag aanschuiven bij workshops, zelf ‘maken’ of je laten verwonderen.

Waar: Philips-terrein, Ceintuurbaan 15, Zwolle. In de gebouwen van onder andere Zwinc, Techlab Zwolle, BreiNN en Breman Academy.

Wanneer: zaterdag 19 maart van 10.00 – 16.00, in twee blokken: blok 1: 10.00 – 13.00 uur en blok 2: 13.00 – 16.00 uur.

Voor meer informatie bezoek je de site van het Makersfestival.

2. Militair gebruik 6m-band van 30 mei tot 18 juni 2022

De Belgische telecomautoriteit BIPT laat weten dat in de periode van 30 mei tot 18 juni 2022 een militaire oefening gehouden wordt in Elzenborn, waarbij twee frequenties in de 6m-band worden gebruikt: 50,200 MHz en 51,075 MHz.

De radioamateurdienst heeft een secundaire status in deze band, de militaire diensten een primaire status.

Radioamateurs worden daarom opgeroepen om tijdens deze periode bijzondere aandacht hiervoor te hebben en het gebruik van deze frequenties indien mogelijk te vermijden, maar in ieder geval aandachtig te luisteren of een voorgenomen frequentie in gebruik is.

Dat meldt onder meer de Belgische radioamateurvereniging UBA.

3. Russische amateurs uitgesloten van CQ World Wide DX-contest

CQ Communications heeft besloten om stations uit Rusland, Wit-Rusland en de Oekraïense Donbas-regio uit te sluiten van de CQ World Wide DX- en WPX-contesten. CQ Communications is onder andere uitgever van het blad CQ Amateur Radio en bovendien sponsor van genoemde contesten. Verbindingen met stations uit de genoemde gebieden door andere deelnemers zullen bovendien niet meetellen in hun score en ook niet als multipliers. Het besluit houdt verband met de oorlog in Oekraïne.

Overigens heeft ook de Britse radioamateurvereniging RSGB iets soortgelijks besloten. Russische en Wit-Russische radioamateurs komen momenteel niet in aanmerking voor deelname aan evenementen die worden georganiseerd of gesponsord door de RSGB.

Bronnen: CQ Communications en RSGB

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.