Montenegro en Litouwen krijgen toegang tot 60 meter

Montenegro en Litouwen krijgen toegang tot 60 meterRadioamateurs in Montenegro en Litouwen hebben vanaf heden toegang tot de 60 meter band. Beide landen hebben toestemming gegeven voor amateuractiviteiten op een secundaire basis.

Overeenkomstig de World Radiocommunication Conference 2015 richtlijnen hebben amateurs uit beide landen toegang tot 5.351,5 – 5.366,5 kHz met maximaal 15W EIRP. Ofwel equivalent isotropisch uitgestraald vermogen.

Montenegro

Montenegro (uit het Venetiaans: ‘zwarte berg’) is een land op de Balkan. Het ligt aan de Adriatische Zee tegenover Italië en grenst, vanaf de zee met de klok mee, aan Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië.

De Montenegrijnse Amateur Radio Pool (MARP) bevestigt de nieuwe toewijzing. Net zoals de VERON is de MARP lid van de IARU.

Litouwen

De algemeen voorzitter Tadas Vysniauskas LY2BAW van de Lithuanian Amateur Radio Society (LRMD) bericht dat het nieuws daar “enthousiast is ontvangen”. Ook de LRMD is lid van de IARU.

Ook voor radio amateurs uit de meeste overige Europese landen geldt precies hetzelfde spectrum. En dat spectrum is vastgesteld tijdens de WRC-2015 (World Radiocommunications Conference) in Genève. Daarmee volgen Montenegro en Litouwen de voorgestelde frequentie harmonisatie. Klik hier voor een overzicht van alle VERON nieuwsberichten over de WRC.

Ook zijn de eerste stations uit Montenegro en Litouwen al gespot op 60 meter.

Met dank aan Paul Gaskell, G4MWO van de 5 MHz-nieuwsbrief.