J38R DXpeditie Grenada NA-024

J38R een Belgische crew zal van 4 tot 16 maart 2024 het Caraïbische eiland Grenada NA-024 activeren.

De nodige voorbereidingen zijn in volle gang voor een DXpeditie naar het eiland Grenada NA-024. Het team dat het eiland gaat activeren bestaat uit zes Belgische radioamateurs. Zij zijn actief zijn van 4 tot 16 maart 2024 met drie high power stations en één station voor FT8 en RTTY. Dit op de frequentiebanden van 10 m tot 160 m. Ook heeft het team heeft antennes voor de low bands. De DXpeditie gebruikt de call J38R.

Grenada

Het eiland Grenada (niet te verwarren met Granada in Spanje) is een onafhankelijk land in het Caraïbisch gebied dat deel uitmaakt van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Grenada heeft een oppervlakte van 348,5 vierkante kilometer en een geschatte bevolking van zo’n 125.000 inwoners.
De hoofdstad is St. George’s, gelegen in het zuidoosten van het eiland. Het is een stad met ongeveer 7500 inwoners, gelegen aan een kleine baai.

Saint George’s

Saint George’s is de belangrijkste havenstad en werd in 1650 gesticht door Franse kolonisten.
Het eiland ligt ten zuiden van de Grenadines en ten noorden van Trinidad en Tobago. Het is het meest zuidelijke eiland van de Bovenwindse Eilanden. Het bestaat uit het eiland Grenada zelf, twee kleinere eilanden Carriacou en Petite Martinique. Als ook uit enkele kleine eilanden die ten noorden van het hoofdeiland liggen en deel uitmaken van de Grenadines. NA-024 staat voor het IOTA-nummer (Islands On The Air), een programma dat radioamateurs aanmoedigt om verbindingen te maken met eilanden over de hele wereld.

Frequenties en modes

De DXpeditie is actief op verschillende banden en in verschillende modes, waaronder FT8 en RTTY. Het team bestaat uit zes ervaren operators: ON4HIL Patrick, ON4MA Marc, ON5RA Pascal, ON5TN Karel, ON6CC Marc en ON7RU Franky.
Er worden twee huizen aan de oceaan in de stad Sauteurs gehuurd om daar de stations op te zetten.
Het zestal hoopt natuurlijk om veel radioamateurs in hun logboek te mogen noteren, vooral op de low bands waar Grenada een gewild DXCC-land is en bijgevolg ook hoog op de DXCC most wanted list staat.

QTH Sauteurs

Sauteurs is de vierde grootste stad op het eiland Grenada, met ongeveer 1.300 inwoners. De stad ligt in het uiterste noorden van Grenada en kijkt uit over de Sauteursbaai. Er werd zorgvuldig naar deze geschikte QTH gezocht. Het is anderhalf uur rijden van de luchthaven naar de operationele locatie.
Er werd voor deze locatie gekozen omdat de hoofdrichting naar het noorden ligt (Japan, Noord-Amerika en Europa).
Meer informatie over de apparatuur en de antenneopstelling vlakbij het strand kun je terugvinden op de Rockall.be website.

Team van 6 operators

De zes radioamateurs zullen hun uiterste best doen om te proberen iedereen in het logboek te krijgen, dit op zoveel mogelijk banden en in zoveel mogelijk modes. Aangezien Grenada hoog op de DXCC most wanted list staat wat de lagere banden betreft, zullen ze ook QRV zijn op 80 m en 160 m. De DXCC most wanted list is een ranglijst van de meest gezochte DXCC-entiteiten (landen of gebieden). Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt op basis van de QSL-bevestigingen die door radioamateurs wereldwijd worden ingediend.
Als een goede internetverbinding het toelaat, kan het team Club Log livestream aanbieden zodat je meteen kunt nakijken of je in het logboek staat.
Indien dit niet mogelijk is, zullen ze het logboek in ieder geval dagelijks uploaden.

Er is op die manier een crew samengesteld die heel wat ervaring heeft met alle aspecten van het managen van een DXpeditie. De meesten hebben al meerdere DXpedities succesvol afgerond. Enkele leden van het team zijn trouwens lid van de Rockall DX Group.

Rockall DX Group

De antenneopstelling vlakbij het strand is de tijdelijke opstelling. Dit omdat de teamleden niet zeker weten of ze problemen gaan tegenkomen met lokale QRM

De Rockall DX Group is een groep van radioamateurs die expedities organiseren naar afgelegen eilanden en gebieden om radioverbindingen te maken met andere radioamateurs over de hele wereld. De groep is vernoemd naar Rockall, een klein eilandje in de Noord-Atlantische Oceaan, dat één van de moeilijkste plaatsen is om te bereiken en er aan land te gaan. Ook heeft de groep verschillende expedities uitgevoerd naar Rockall en andere locaties, zoals Iran, Kish Island, St. Kilda en St. Paul Island. Leden van de groep komen uit België, Nederland en Griekenland. De groep heeft onder meer als doel de radiohobby te promoten.

Team

ON4MA Marc – Co-leider
Gelicentieerd in 1991
Interesses: DXCC, Low Band Dxing, antennes bouwen, fietsen en wandelen
Activeringen: 1994-1996 ON7LIR (OT5A) 1996-2010 station ON4UN – OT7T – OT5G
Clubs: UBA, RRDXA
Voorkeursmodes: CW, SSB, RTTY, FT8

ON5TN Karel – Co-leider
Gelicentieerd in 1996
Interesses: DX-jacht, stationautomatisering
Activeringen: OPØLE, OT7T, activering van de Antarctische basis Elisabeth als OR4TN, de Rockall IOTA-expeditie MMØRAI/p
DXpedities: R1ANN, XU7ACN, 6W/ON5TN, B1C, BY8AC, 4O3T, HBØ/OT4K
Clubs: UBA, Rockall DX Group
Voorkeursmodes: CW en SSB

ON7RU Franky
Gelicentieerd in 1994
Interesses: Hamradio, doe-het-zelf powerwall en fietsen
Activeringen: LX, EA6, EA8 en activeerde verschillende LH in België, Frankrijk, Portugal en Spanje
DXpedities: C56RU, C8T, EP6T, 9U4U, KH6/ON7RU, T32C, 5A21PA, C56EL en JWØX
Clubs: UBA, GDXF, Rockall DX Group
Voorkeursmodes: SSB en CW

ON6CC Marc
Gelicentieerd in 1993
Interesses: DXen, Contesten, Antennes bouwen, Websites bouwen
Activeringen: ON30EUDXF, OT32EUDXF, OQ35EUDXF, OO36EUDXF, OP37EUDXF, ON3ØNOL,…
DXpedities: F/OT2A (EU-105), 9Q50ON, TN2T, 9U4U, EP6T en JWØX
Clubs: UBA, EUDXF, CDXC, Rockall DX Group
Voorkeursmodes: CW-, SSB- en digitale modes

ON5RA Pascal
Gelicentieerd in 1992
Interesses: Contesten, DXpeditie, Reizen en Karate-instructeur
Activeringen: OT5A, TM7T, A47RS, A43QAT, Y86V
DXpedities: XU7KOH, TK/ON5RA, 9A/ON5RA, E7/ON5RA, EA8/ON5RA, S5/ON5RA, Z3/ON5RA, XV2A en JW0X
Club: UBA
Voorkeursmodes: CW-, SSB- en digitale modes

ON4HIL Patrick
Gelicentieerd in 2005
Interesses: wedstrijden, hutautomatisering, reizen
Activeringen: OT2A, TK/OT2A, F/OT2A, 9A/OT2A, SV8/OT2A, 6Y5/ON4HIL, CT/OT2A, A6/ON4HIL, 3A/ON4HIL, 3V8SS, MMØRAI/p (EU-146)
Clubs: UBA, Rockall DX Group
DXpedities: 4S7HIG, 6V7P, 9Q50ON, PJ2A, TN2T, 9U4U en EP6T
Voorkeursmodes: CW, SSB, RTTY

QSL-manager

 

 

 

De QSL-manager is M0URX Tim Beaumont. United Radio QSL Management Bureau.

Sponsoren

Een DXpeditie* kost veel geld en vraagt veel van het team. Uw steun is daarom welkom om verdere expedities te organiseren.
Klik op deze link en steun ook het initiatief. Vergeet niet uw roepnaam te vermelden, bedankt!

* Een DXpeditie is een expeditie naar een zeldzame of afgelegen locatie om radiocontact te maken met andere radioamateurs over de hele wereld.

Meer informatie op DX-World.net en het laatste nieuws op Rockall.be

Bron: https://rockall.be/

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ