Erelidmaatschap van de DARC voor Prof. Dr. Ulrich L. Rohde DJ2LR / N1UL

Vanwege zijn grote bijdrage aan de amateurradio in Duitsland mocht Prof. Dr. Ulrich L. Rohde DJ2LR op 19 oktober 2023 het erelidmaatschap van de DARC in ontvangst nemen. De benoeming is bevestigd door de voorzitter Christian Entsfellner DL3MBG. Het erelidmaatschap werd uitgereikt tijdens een plechtige ceremonie in de gebouwen van Rohde & Schwarz GmbH & Co in München. Christian Entsfellner DL3MBG (links op de foto) prees de niet-aflatende en buitengewone inzet van Prof. Dr. Ulrich L. Rohde DJ2LR evenals zijn inzet en langdurige, genereuze steun voor de radioclub.

Donatie

Onlangs nog ontving de DARC een waardevolle en gewaardeerde donatie.
De zoon van de mede-oprichter van het wereldberoemde bedrijf Rohde & Schwarz GmbH & Co schonk namelijk een XK2100L HF-zendontvanger van Rohde & Schwarz aan het clubstation DLØDM, dat gevestigd is in het Duitse Museum in München. Deze donatie vond onlangs plaats op 18 oktober 2023 als onderdeel van een kleine viering in het Duitse Museum in München.
De XK2100L is een 150 Watt HF-zendontvanger en heeft een frequentiebereik van 1,5 tot 30 MHz.

De aanwezigen tijdens deze benoeming op 19 oktober 2023 waren leden van de familie Rohde, functionarissen van de DARC, radioamateurs en medewerkers van Rohde & Schwarz GmbH & Co alsook nog enkele andere genodigden.

Feestelijke avond

De feestelijke avond werd georganiseerd door Christian Obersteiner DL1COM, divisiemanager van de bedrijfsgroep Funk op de locatie Rohde & Schwarz GmbH & Co in München. Tijdens deze avond waren er enkele interessante lezingen over onderwerpen gerelateerd aan amateurradio.
De eerste spreker was Prof. Dr. Matthias Jung DL9MJ, hoofd van de afdeling Training, Jeugd en Voortgezet Onderwijs bij de DARC met als onderwerp “Amateurradio in transitie – training en toegang”.

De tweede spreker was Dr. Robert Westphal DJ4FF die in een spannende lezing de mogelijkheden liet zien van ‘geocaching’ in de ionosfeer met behulp van WSPR en MIMO met als bedoeling vliegende objecten te detecteren. Dit naar aanleiding van de verloren vlucht MH370 op 8 maart 2014. Vlucht MH370 was een passagiersvlucht met 239 mensen aan boord van Kuala Lumpur naar Peking. Op deze bewuste dag vertrok de Boeing 777 vanaf Kuala Lumpur International Airport voor een nachtvlucht naar de Internationale luchthaven van Peking Capital. Ongeveer 40 minuten na het vertrek verbrak het reguliere radiocontact. Het toestel is nooit gevonden.

Meer lezen, download deze PDF

Erelidmaatschap DARC

Het hoogtepunt van de stemmige avond was natuurlijk de ceremoniële uitreiking van het erelidmaatschap door Christian Entsfellner DL3MBG aan Prof. Dr. Ulrich L. Rohde. Onder applaus van de aanwezigen nam deze de onderscheiding in ontvangst en dankte de radioamateurs in het algemeen voor hun bijdrage aan de opleiding en de bijscholing van mensen die geïnteresseerd zijn in techniek. Ook werd vermeld dat amateurradio een belangrijke factor kan zijn bij het aantrekken van jong talent, vooral voor bedrijven als Rohde & Schwarz GmbH & Co .

Ook de roepnaam DLØRUS, het amateurradioclubstation van het bedrijf Rohde & Schwarz GmbH & Co in München, speelt hierin een belangrijke rol met zijn vele technisch ervaren leden. Het doel van dit clubstation is om amateurradio binnen het bedrijf te activeren en aandacht te besteden aan de mensen van het bedrijf – vooral de jongeren – die graag radioamateur willen worden. Het achtervoegsel van de roepnaam RUS drukt de verbinding met Rohde & Schwarz uit (in het Duits ” R ohde und S chwarz”). Dit maakt het voor medewerkers en stagiaires, maar ook voor geïnteresseerden van buitenaf – bijvoorbeeld tijdens rondleidingen voor studenten van verschillende universiteiten in heel Duitsland – mogelijk om met radiotechnologie om te gaan.
En op deze manier ideeën uit te wisselen, nieuwe en onbekende dingen te ontdekken en zichzelf ook verder te ontwikkelen.

Bron: DARC

Met dank aan Ronny ON6CQ