FOSDEM 2024: Oproep voor presentaties aan ontwikkelaars radioamateur software of hardware
Dit is een oproep voor presentaties aan de ontwikkelaars van radioamateur software of hardware voor de FOSDEM 2024 conferentie. Deze wordt op 3 en 4 februari 2024 opnieuw georganiseerd in Brussel.
Wat is FOSDEM nu weer precies?
FOSDEM (“Free and OpenSource Developers European Meeting”) is de grootste conferentie voor ontwikkelaars van opensource software en opensource hardware in Europa. De conferentie wordt sinds 2001 jaarlijks georganiseerd tijdens het eerste weekend van Februari en gaat door op de campus Solbosch van de ULB.
De term opensource bevat zowel opensource software (ook bekend onder de term “FOSS”), opensource hardware (“OSHW”), als open gegevens en kennis (denk bv. aan de allom gekende website wikipedia).
FOSDEM is totaal georganiseerd door vrijwilligers en is gratis voor de bezoekers. De laatste jaren trekt de conferentie elk jaar een 6000-tal bezoekers.
Wat heeft dit met onze hobby te maken?
Ook de radio-amateur hobby gebruikt steeds meer open-source technologie, en tijdens FOSDEM 2024 zal er een speciale eigen hoek zijn op FOSDEM voor de radio-amateur hobby.
Gezien het groot aantal verschillende onderdelen van open-source is de FOSDEM verdeeld in een 40-tal verschillende “devrooms” (letterlijk: “een kamer voor ontwikkelaars”). Elke devroom omvat een aantal presentaties en demonstraties over een gelijkaardig aspect van opensource en wordt georganiseerd door een eigen team van vrijwilligers.
Eerdere edities van FOSDEM bevatten reeds een devroom “SDR (Software Defined Radio)”, maar nieuw voor 2024 is dat deze devroom nu uitgebreid werd naar “Software Defined Radio and amateur radio”.
Met andere woorden. Voor de eerste maal zal FOSDEM een speciale eigen plaats bieden voor de amateurradio hobby.
Bent u een software ontwikkelaar of een hardware ontwerper van radioamateur project, dan is dit een unieke mogelijkheid om niet enkel je project te tonen aan andere radioamateurs, maar ook aan andere ontwikkelaars!
Aangezien FOSDEM een conferentie is van ontwikkelaars voor ontwikkelaars, biedt dit de mogelijkheid om uw project een extra boost te geven en te laten groeien met de hulp van andere radioamateurs en ontwikkelaars uit geheel Europa.
Was er de vorig jaren al niet iets van radioamateurs op FOSDEM?
Vorige jaren was de UBA inderdaad al aanwezig op FOSDEM met een informatiestand over de radioamateur hobby. Om zo onze hobby te promoten aan de meer dan 6000 bezoekers tijdens het weekend.
2024 is echter het eerste jaar dat de radioamateur hobby ook onderdeel zal zijn van een devroom op FOSDEM.
Hoe werkt zo een devroom?
De eerste stap in de organisatie van devroom is de CfP (“Call for Presentation”). Dat is -zoals de naam het zegt- de oproep van de organisatoren van een devroom naar iedereen die een presentatie of demonstratie wenst te geven op de devroom.
De link naar de CfP vind u onderaan dit bericht.
Hebt u een idee voor een presentatie, demonstratie of activiteit, dan is de tweede stap dat u een voorstel doet. Daarvoor volgt u de procedure zoals beschreven in de CfP.
U hebt tot 1 december om uw voorstel in te sturen.
Daarna, tegen 15 december, publiceert de organisatoren van de devroom de lijst van de presentaties die geselecteerd zijn. Deze selectie gebeurt op basis van het aantal en de inhoud van de voorstellen die ontvangen werden en tijdsbeperkingen opgelegd door de FOSDEM organisatie.
Maar mijn project is zo klein en onbelangrijk
Alhoewel er op FOSDEM al heel veel grote en complexe projecten aan bod kwamen, is het niet zo dat er op de conferentie enkel plaats is voor dat soort projecten.
De opensource wereld bestaat ook uit heel veel kleine projecten die elk een specifieke kleine niche toepassing hebben. Dat wensen we ook op FOSDEM zo te brengen.
Dus, ook al heb je maar een klein projectje dat je in 10 of 15 minuten kunt bespreken en demonstreren. Laat het zeker niet na van een voorstel te doen! Ook dat maakt deel uit van de opensource wereld.
Ik ben geinteresseerd. Hoe doe ik mee?
Dit is de link naar de CfP van de sdr/hamradio devroom.
De CfP bevat eveneens de procedure hoe u uw voorstel kunt insturen.
Wenst u mee te discusseren over de sdr/hamradio devroom, dan kunt u daarvoor terecht in deze matrix discussiekamer.