Clubstation DLØDM ontvangt schenking van Rohde & Schwarz

Clubstation DLØDM ontvangt schenking van Rohde & SchwarzHet clubstation DLØDM, dat gevestigd in het Duitse Museum in München en trouwens dagelijks bemand is door radioamateurs, kan zich verheugen op een genereuze donatie.
De zoon van de mede-oprichter van het wereldberoemde bedrijf Rohde & Schwarz, prof. dr. Ulrich L. Rohde DJ2LR / N1UL schonk namelijk een XK2100L HF-zendontvanger van Rohde & Schwarz aan het clubstation.

De overdracht vond onlangs plaats op 18 oktober als onderdeel van een kleine viering in het Duitse Museum in München.

XK2100L transceiver

De XK2100L is een 150 Watt HF-zendontvanger en heeft een frequentiebereik van 1,5 tot 30 MHz.

De gastheer van het Duitse Museum in München, prof. dr. Wolfgang Heckl verwelkomde, naast de genereuze schenker van het toestel, ook de projectmanager van de XK2100L HF-zendontvanger, namelijk de heer Robert Träger, senior system architect HF-radio bij Rohde & Schwarz. Naast andere beroemdheden en beroepsgenoten van prof. dr. Ulrich L. Rohde was ook een groep radioamateurs uitgenodigd.

De befaamde en gerenommeerde prof. dr. Ulrich L. Rohde DJ2LR / N1UL is een IEEE Life Fellow, heeft meer dan 350 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in professionele tijdschriften en conferenties, is co-auteur van 15 technische boeken en hoofdstukken in boeken en bezit ruim vijftig patenten.

 

 

Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik

Het Duitse Museum in München (met als officiële naam: Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik) is een museum voor de geschiedenis van de techniek en natuurwetenschappen. Het Duitse Museum in München werd gesticht in 1903 door de Duitse ingenieur Oskar von Miller. Oskar von Miller had in 1878 in Londen het Science Museum bezocht en nadien had hij in Duitsland verschillende technische tentoonstellingen georganiseerd. Zijn plan voor een technologisch museum presenteerde hij in 1903 op een vergadering van vooraanstaande natuurwetenschappers. Deze vereniging, bestaande uit bekende wetenschappers en persoonlijkheden als Wilhelm Röntgen, Max Planck en Gustav Krupp, steunde zijn initiatief. Het museum opende zijn deuren in 1925.

De hoofdvestiging bevindt zich op het Museumsinsel in München. Met 1,2 miljoen voorwerpen is het Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik op die manier ’s werelds grootste techniekmuseum.
De verzamelingen van het Duitse Museum in München zijn zeer uitgebreid en bestrijken vele terreinen van de natuurwetenschappen en technologie in de breedste zin van van het woord. Er is bijvoorbeeld een grote collectie historische muziekinstrumenten. Er zijn vaste opstellingen over metallurgie, geodesie en hydraulica, maar ook een presentatie over de geschiedenis van het schrift. Ruimtevaart, vliegtuigbouw, treinen, keramiek, tunnelbouw, farmacie, papier en telecommunicatie ontbreken natuurlijk niet. Er is een planetarium en een IMAX-bioscoop. Bijzonder is verder de nagebouwde prehistorische grot van Altamira. Dit is een grot in Spanje, die bekend staat om haar rotstekeningen.

Het museum in München bezit net als het Leidse Rijksmuseum Boerhaave (museum genoemd naar Herman Boerhaave, een Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker) één van de weinige overgebleven zilveren microscopen die Antonie van Leeuwenhoek maakte.

Vele honderdduizenden bezochten jaarlijks dit museum. Het initiatief voor een dergelijk museum vond navolging in het Museum for Science and Industry in Chicago en een techniekmuseum in Stockholm.

Met dank aan Ronny ON6CQ