Russische spionnenradio in plaats van Romeinse sporen in Hambach

Russische spionnenradio in plaats van Romeinse sporen in Hambach

Getuigen uit de Koude Oorlog: Russische spionnenradio uit Elsdorf-Heppendorf. Foto: Jürgen Vogel/LVR-LandesMuseum Bonn

Dat was geen alledaagse vondst in de dagbouwmijn van Hambach. Archeologen van het Duitse LVR-Amt für Bodendenkmalpflege im Rheinland waren verbaasd toen ze bij opgravingen een Russische spionnenradio tegenkwamen. En dat terwijl ze juist op Romeinse sporen rekenden. Deze vondst zat verborgen in een grote metalen doos.

Toen de doos werd geopend, siste het.” Dat zegt Dr. Erich Claßen, hoofd van het LVR-bureau voor het behoud van Archeologische Monumenten in het Rijnland, tegen journalisten. In de container zat een Sovjetradio van het type R-394KM. De codenaam voor dit toestel is Strizh (Russisch: Стриж). Het is een digitale HF-spionage-radio.

Een stukje achtergrond

Het apparaat werd ontwikkeld in het begin van de jaren tachtig van vorige eeuw in de Sovjet-Unie (USSR). En het werd gebruikt door de landen van het Warschaupact in de laatste fase van de Koude Oorlog. Dit was het laatste model voor de val van het IJzeren Gordijn in 1989. En de daarop volgende ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1992.

Het apparaat heeft een digitaal nieuwssysteem. En een digitale frequentieweergave. Behalve agenten in het buitenland maakten ook speciale eenheden gebruik van deze machine. Desgewenst was het beschikbaar met Russische of Engelse tekst op de voorzijde. De spionageversie is bekend onder de Russische codenaam “Strizh” wat zich als “Swift” in het Engels laat vertalen.

Tentoonstelling met o.a. deze Russische spionnenradio

In het LVR-Landesmuseum in Bonn is momenteel niet alleen deze mysterieuze Russische spionnenradio te zien. Onder de titel “Goden, Graven en Agenten” zijn meer spectaculaire vondsten uit het jaar 2019 te bewonderen. Deze bezienswaardige tentoonstelling loopt tot 29 maart van dit jaar. Dit museum is alle dagen van de week open met uitzondering van de maandag. De openingstijden zijn van 11:00 tot 18:00. Behalve op zaterdag want dan gaat men pas om 13:00 open. Dus gaat dat zien!

Met dank aan Tom Kamp (DF5JL) voor de tekst.
En aan Jürgen Vogel / LandesMuseum Bonn voor het gebruik van de foto.