Parks on the Air (POTA)

Parks on the Air (POTA)Wie op HF luistert heeft het heus wel eens gehoord: “CQ POTA”. Wie deze site volgt kan weten dat er recent een boek over POTA is verschenen. Maar wat is dat nou? POTA? En waarom doe ik er aan mee.

Laat ik me eerst even voorstellen. Ruim 40 jaar zendamateur. Begonnen in Zuid Limburg (JO30av) met 2m, 70cm, 23cm, satelliet en 6m. Eerst op een goed QTH. Later in een dal.

Toen al was ik bedreven met portabel werken in een groepje rondom Nico PD0MNF. De Wilhelminaberg was onze vaste stek. Bijna elke dag QSOs met Engeland!

Eerst met een IC-240, autoaccu en HB9CV op een boodschappentrolly. Later met een mastje gemaakt van een afgedankte CB antenne waar een HB9CV en later 5 elements voor 2 en 70 op pasten. Waterleidingbuis paste precies in de bovenste buis. De radio’s: IC2e (FM) en later IC202 en IC402 (intussen antiek). De accu: een 7AH lood-gel-accu. HF? Daar dacht ik niet aan. Dat was iets met grote antennes en dito radio’s. Het moest op de fiets vervoerbaar zijn. Na mijn afstuderen en verhuizing heb ik niets meer gedaan. Op het nieuwe QTH was er alleen maar storing. En voor een (alleen storing oppikkende) antenne heb ik vergunning nodig van maar liefst vier partijen omdat ik boven een winkelcentrum woon.

Veranderingen

Intussen is de wereld veranderd. Min of meer per toeval kwam ik er achter dat er draagbare en compacte HF sets beschikbaar waren. Dat klonk toch wel erg aantrekkelijk: draagbaar op de HF banden uitkomen! Gelukkig had ik de machtiging nooit laten verlopen. Dat kon ook niet want de antieke sets en de 6m transverter staan gewoon nog op de plank. Een duik in de digitale literatuur en YouTube brachten me op het spoor van antennes die 40 jaar geleden niet bestonden. De ringkern was toen nog iets voor de netvoeding! Nu kun je lichtgewicht oprolbare antennes maken voor alle HF banden! De accutechniek heeft ook niet stilgestaan. De voorzitter van afdeling A15 stelde voor om iets met SOTA/POTA te gaan doen. Nou is SOTA niet iets voor Nederland, maar POTA klonk wel aantrekkelijk. En internet wijst je gewoon de weg…

De natuur in

Parks on the Air (POTA)

Met een prachtig natuurgebied om de hoek was de stap gauw gemaakt. Na het lezen van de spelregels was duidelijk dat mijn vaste portabelstek aan alle eisen voor een POTA park voldeed. Het stond dan ook vrij vlot op de kaart, met dank aan Martin PA0KGB. Intussen heb ik ruim 4000 QSOs gemaakt. Allemaal portabel, want thuis kan ik alleen zeer sterke FT8 stations uit de kunstmatige ruis halen. Mijn POTA station staat op historische grond. Want in dat gebied hebben ooit de eerste kortegolf omroepzenders van Nederland gestaan. De reden daarvoor werkt nog steeds: kilometers veengrond zonder obstakels! Garantie voor DX!

Activators

Gewone stations mogen QSOs maken met POTA stations (die activator worden genoemd). Een activator streeft naar minimaal 10 QSOs op een UTC dag. Maar de meest bijzondere verbindingen zijn die tussen activators onderling. Dat zijn dus verbindingen van het ene verplaatsbare station naar het andere verplaatsbare station: “Park to Park”.

Wie denkt dat je dan alleen binnen Europa QSOs maakt, die heeft het mis, Zelfs met beperkte middelen, zoals maximaal 20W SSB en een stukje draad, mobiele antenne of magnetic loop, pikken stations met grote vast opgestelde antennes de kleine POTA stations wereldwijd op. Maar daar blijft het niet bij: Zelf heb ik behoorlijk wat DX verbindingen waarbij stations aan de andere kan vermogens gebruiken tussen 20 watt en 3 watt SSB. Een activator met een G90 een een Hamstick (mobiel antenne!) in een park in New York staat ook in het log. Rapport? 59 in beide richtingen! Mijn record (en waarschijnlijk ook het wereldwijde POTA Park to Park record voor SSB) is een QSO met VK7IAN over ruim 17000 km, maar dan via het lange pad 23000 km! Gewoon met een stukje draad van 9 meter direct in de plug van een G90!

De “kilo” award

POTA in Nederland groeit snel. Zelf ben ik de eerste die 1000 verbindingen vanuit een enkel park heeft gemaakt. Dat is goed voor een award: de “kilo”. PD4US is de tweede in ons land die dat award heeft behaald. Er zijn drie amateurs die parken vanuit alle provincies in Nederland hebben geactiveerd en het bijbehorende award hebben ontvangen. PD8F was de eerste die deze mijlpaal wist te behalen. PD3RL is de tweede die onlangs parken vanuit alle provincies heeft geactiveerd. De derde dit dit is gelukt is PA2LK en deze laatste streeft er ook naar om ooit alle parken van Nederland te hebben geactiveerd. En daarvoor moet je behoorlijk reislustig zijn. Hij kan dat prima met zijn werk combineren. Wie minder reislustig is: gewoon wandelen of fietsen naar een POTA geregistreerd park in de buurt is ook toegestaan. Zo heeft POTA iets voor iedereen. De spelregels laten heel veel toe, zolang het gehele station maar binnen de grenzen van een park staat opgesteld. Alleen QSOs via landrepeater tellen niet. Maar je mag best op de repeater vragen of stations je even in simplex willen werken…

Plezier beleven

Parks on the Air (POTA)Het belangrijkste aspect aan POTA: plezier beleven en radio maken vanaf de mooist denkbare plekken op de aarde. Je maakt elke keer weer je eigen velddag.

Voor meer info ga je naar www.parksontheair.com. Op die website vind je de links naar de spelregels, de landkaarten en nog veel meer. De zeer levendige en lezenswaardige internationale Facebookgroep is https://www.facebook.com/groups/parksontheair. De Nederlandse groep vind je op https://www.facebook.com/groups/193033745261795. Kijk op mijn QRZ pagina voor de beschrijving van mijn station.

En hoor je ergens “CQ POTA”? Schroom niet en roep het station aan. Elk QSO telt! En wie weet krijg je zelf ook de smaak te pakken.

Ron, PE1ISP