Kort radioamateurnieuws – week 52, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Henk Jesse (1905-2001) Radioamateur;
  2. Examens Morse Academy SS Rotterdam 2 december 2023;
  3. De onopvallende feestverlichtingantenne;
  4. Begin januari start nieuwe morsecursus bij VERON Leiden;
  5. Eerste radiosignalen van EIRSAT-1 ontvangen;
  6. Open dag Watersnoodmuseum, PA71ZRK.

Kort radioamateurnieuws

 

1. Henk Jesse (1905-2001) Radioamateur

Afgelopen week berichtten we al over het feit dat het honderd jaar geleden is dat Henk Jesse (PCII) een tweezijdige radioverbinding maakte vanuit Leiden met een Amerikaan in Summit, New Jersey USA. Zijn dochter, Anneke Jesse, heeft hierover veel achtergrondinformatie op haar eigen website gedeeld. Ze schrijft:

Deze website is gemaakt omdat het 100 jaar geleden is dat Henk Jesse, mijn vader samen met zijn radiovrienden een tweezijdige radioverbinding tot stand bracht met een radioamateur 2AGB in Summit New Jersey in de VS. Foto’s komen uit het familie-archief en de tekst komt uit het boek Vijftig jaar VERON Honderd jaar Radio van Dick Rollema. Voor dit boek heeft Rollema mijn vader in 1990 geïnterviewd.

Kijk en lees zelf het boeiende verhaal op haar website.

 

2. Examens Morse Academy SS Rotterdam 2 december 2023

Na ruim een jaar lang lessen te hebben gehad van een enthousiast team van docenten op de SS Rotterdam en na vele vele uren oefenen thuis, was zaterdag 2 december 2023 dan eindelijk het moment van de waarheid. Want een groep van de cursisten voelde zich voldoende voorbereid om het examen te gaan meemaken!

Niet allemaal met het idee te slagen, maar wel om de ervaring van het examen op te doen en het einde van het eerste jaar opleiding te markeren.  Want, ook al wordt de drempel voor het diploma misschien nog niet door allemaal gehaald, het is een hele prestatie om zoveel voortgang te hebben geboekt bij het leren van de schone kunst van het seinen en opnemen van morsetekens.

Nieuwsgierig geworden naar het resultaat? Kijk snel op de PI4HAL website.

 

3. De onopvallende feestverlichtingantenne

Een Youtuber met de pakkende naam HOAHamRadio heeft een briljante oplossing gevonden voor twee knagende radioamateur problemen.

  • Probleem 1: Wat doe ik na de feestdagen toch met al die tientallen meters lange slierten kerstverlichting?
  • Probleem 2: Hoe kan ik antennes ophangen zonder dat buren of huiseigenaren daar ook maar iets van zien?

In een video van pakweg een kwartier laat hij zien hoe je het nuttige met het aangename kunt verenigen. Immers, wie kan er bezwaar hebben tegen een lekker lange feestelijke uitstraling van huis en tuin? (hierbij is het woordt “uitstraling” wel heel erg letterlijk te nemen…)

 

4. Begin januari start nieuwe morsecursus bij VERON afdeling Leiden

Morse Straight KeyBegin januari start Jaap van Duin PA7DA weer met een Telegrafie-cursus op de dinsdag-, woensdag-, en donderdagavonden om 19.00 uur plaatselijke tijd via PI2NWK op 430,050 MHz 88,5 Hz CTCSS. Aanmelden kan per mail aan: a28@veron.nl of pa7da@veron.nl Verdere informatie over deze cursus is ook te vinden op deze VERON Leiden pagina.

Om te oefenen kan de oefen-app “Just Learn Morse Code” van Sigurd Stenersen, LB3KB, gebruikt worden. De instellingen voor de app staan op de VERON Leiden webpagina.

 

5. Eerste radiosignalen van EIRSAT-1 ontvangen

Radioamateurs van over de hele wereld reageerden enthousiast op een uitnodiging van de European Space Agency om als eerste radiosignalen te ontvangen van EIRSAT-1 na de lancering begin deze maand.

De Educational Irish Research Satellite, een twee-eenheid CubeSat van University College Dublin, is een radioamateursatelliet en een educatieve satelliet die op 1 december de lucht in ging vanaf een lanceerplatform in Californië.

De ESA maakte de winnaars van elk continent bekend. Er waren geen inzendingen uit Afrika. De winnaars waren de eersten die bevestigde signalen verstuurden. De ESA zei dat het een QSL-kaart en een kleine prijs zou sturen naar elk van de winnende amateurs. Alle anderen die bevestigde rapporten instuurden, zullen ook QSL-kaarten ontvangen.

 

6. Open dag Watersnoodmuseum, PA71ZRK
Radiohoek Watersnoodmuseum

De Radiohoek in het Watersnoodmuseum

Op 3 februari 2024 zal de traditionele open dag van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk worden gehouden. De toegang tot het museum is dan gratis en er zijn diverse speciale activiteiten.

Het amateur radiostation PA71ZRK gedenkt de verrichting van Peter Hossfeld, technicus van de Zierikzeese radiohandel Weltevreden, die in de nacht van 1 op 2 februari een werkende zender met ontvanger onderdelen construeerde die in de tachtigmeterband duidelijk maakte dat er zich in Zeeland een ramp aan het voltrekken was.

PA71ZRK zal ter ere van deze prestatie gedurende de open dag actief zijn vanuit het Watersnoodmuseum om op deze manier de prestatie van deze amateur in de ware zin van het woord te herdenken. Logisch dat dat voornamelijk zal gebeuren op 80 meter, rond 3700 kHz, het welbekende “Kanaal 3700“.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.