Henk Jesse: 100 Jaar radiogeschiedenis

Henk Jesse: 100 Jaar radiogeschiedenisOp 27 december 1923, vandaag precies 100 jaar geleden, deed Henk Jesse iets heel bijzonders. Hij was toen nog maar een jonge vent van net achttien jaar uit Leiden. In het huis dat zijn vader had gebouwd, “De Keet” genaamd, zorgde Henk ervoor dat we door middel van een radio konden praten met mensen in Amerika. Dat was pas echt cool!

Radio is Magie

Denk je eens in, in een tijd waarin radio’s nog nieuw en spannend waren, deed Henk iets magisch. Hij maakte het mogelijk om met de radio over de oceaan te praten. Op 18-jarige leeftijd liet hij zien dat radio niet alleen muziek kon spelen, maar ook landen kon verbinden.

Henks Erfenis

Het huis, De Keet, werd toen super speciaal. Henk zorgde ervoor dat het niet alleen een mooi huis was, maar ook de plek waar iets heel belangrijks begon. Nu, na 100 jaar, herinneren we ons Henk als de slimme jongen die de wereld liet zien hoe cool radio kan zijn. Zijn ideeën blijven ons inspireren, zelfs vandaag nog.

Met elke keer dat we de radio aanzetten, denken we aan Henk Jesse, de jongen die 100 jaar geleden iets geweldigs deed. En hiermee vieren we een eeuw van radioavontuur.

Meer weten?

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar deze Henk Jesse? Lees dan ook ons artikel over hoe de Mullardlamp naar Leiden kwam. Daarin lees je dat Henk op jonge leeftijd meer spannende avonturen beleefde. Ook in het buitenland waar hij voor de eerste keer een roltrap zag. Iets dat voor ons nu heel normaal is was toen echt een bezienswaardigheid.

Wist je trouwens dat er een herdenkingsbord bij woning radiopionier Henk Jesse is geplaatst? Die woning, De Keet, is gebouwd door architect Hendrik Johannes Jesse. En dat was de vader van Henk.

Tot slot

Henk Jesse gebruikte de radioamateur roepletters PCII. Om 100 jaar radiogeschiedenis te vieren is ons VERON Traffic Bureau met de speciale roepletters PC100II actief in de maand december. Dus zorg ervoor dat je die laatste paar dagen van het jaar nog even een verbinding maakt met dit station.