Wat is de meest populaire vacuümbuis?

Wat is de meest populaire vacuümbuis?

Telefunken ECC83 vacuümbuis foto met dank aan Picasa/Wikipedia.

Als we je zouden vragen: “Wat is de meest populaire vacuümbuis?“, wat zou je dan antwoorden?

Tsja, “de meest populaire” is natuurlijk een rekbaar begrip. Maar we kunnen toch wel een antwoord geven op deze lastige vraag. Het blijkt namelijk dat de 12AX7 (ook bekend als ECC83) een van de meest populaire en meest gebruikte vacuümbuizen ooit is.

Deze buis is vooral populair vanwege audiotoepassingen zoals voorversterkers en gitaarversterkers.

Een andere veelgebruikte buis is de 6L6; veelgebruikt in eindversterkers, wederom vooral in gitaarversterkers. En wat te denken van de EL34, populair in eindversterkers. En bekend om zijn gebruik in gitaarversterkers zoals die van Marshall. Maar de 5AR4/GZ34 is ook een populaire jongen; een veelgebruikte gelijkrichterbuis in buizenversterkers.

De ECC83/12AX7 dubbetriode vacuümbuis

De ECC83 of 12AX7, al naar gelang de fabrikant, is een dubbeltriode vacuümbuis. Het ding werd oorspronkelijk ontwikkeld door RCA (Radio Corporation of America) in de late jaren 1940. De buis werd voor het eerst geïntroduceerd in 1947 en werd al snel populair vanwege zijn hoge versterkingsfactor en veelzijdigheid.

Deze buis werd ontworpen als een high-gain dubbeltriode. En dat is specifiek bedoeld voor gebruik in audioversterkers en andere toepassingen waarbij hoge versterking vereist was. De buis werd snel een standaardcomponent in de audiowereld, met name in voorversterkers en de eerder genoemde gitaarversterkers. En deze krachtpatser wordt nog steeds geproduceerd en gebruikt vandaag de dag.

Hoewel de ECC83/12AX7 werd ontwikkeld door een team van ingenieurs bij RCA, wordt het vaak gezien als een product van collectieve inspanningen binnen het bedrijf. De buis kan dus niet aan één specifieke uitvinder worden toegeschreven. Het succes en de populariteit van de buis zijn het resultaat van de innovaties en expertise van de ingenieurs die bij RCA werkten tijdens die tijd.

Het geheim van de laagste microfoniciteit

Een van de minder bekende aspecten van de ECC83 is het feit dat sommige fabrikanten, zoals Telefunken en Mullard, tijdens de productie speciale aandacht besteedden aan het verminderen van microfoniciteit. Microfoniciteit is een fenomeen waarbij een vacuümbuis mechanische trillingen opvangt en deze omzet in ongewenste elektrische ruis. En dat is vooral problematisch in audiotoepassingen.

Telefunken gebruikte een uniek productieproces. Hierbij versterkten ze de interne structuren van de buis. En ze gebruikten specifieke materialen die minder gevoelig waren voor trillingen. Dit maakte de Telefunken ECC83-buizen bijzonder gewild onder audiofielen en muzikanten, vanwege hun lagere neiging om microfonische ruis te produceren.

De Telefunken ECC83 staan bekend om hun “diamant” markering aan de onderkant van de buis. Deze buizen worden vaak beschouwd als de gouden standaard vanwege hun helderheid en betrouwbaarheid. De Mullard ECC83, gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, werden vaak geprezen om hun warme klank en werden ook geproduceerd met speciale aandacht voor het minimaliseren van microfoniciteit.

Hoewel veel moderne reproducties van de ECC83 proberen deze kwaliteiten na te bootsen, blijven de originele buizen van fabrikanten zoals Telefunken en Mullard zeer gewild en worden ze vaak tegen hoge prijzen verkocht op de tweedehandsmarkt. Dit benadrukt hoe de subtiele details in het productieproces van vacuümbuizen een groot verschil kunnen maken in hun prestaties en populariteit.

 


Wat is de meest populaire vacuümbuis?