Radio Mi Amigo even terug in de lucht

Toegegeven, de welbekende zeezenders uit de tweede helft van vorige eeuw vallen niet echt onder het radiozendamateurisme zoals wij dat beoefenen. Maar die zeezenders hebben wel een bijzondere plek in ons collectieve radio geheugen. Vandaar dat we toch even over de korte heropleving van Radio Mi Amigo willen berichten.
Radio Mi Amigo even terug in de lucht

De bekende zeezender zendt live uit tijdens Havenfeesten in Blankenberge en brengt een eerbetoon aan oprichter Sylvain Tack. De legendarische radiozender Mi Amigo, die op 1 januari 1974 startte, zal wederom uitzenden vanaf het Nederlandse schip de mv Castor in de jachthaven van Blankenberge. Er zullen een reeks artiesten optreden die een sterke band hadden met de radiozender of zijn grootgebracht door oprichter Sylvain Tack. De uitzendingen vinden plaats vanaf donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni.

Even terug in de geschiedenis

Voor de geschiedenis van de radiozender moeten we terug naar augustus 1974. Toen trad het Verdrag van Straatsburg in werking, dat elke medewerking aan radio- of tv-uitzendingen vanaf vaartuigen in internationale wateren verbood. Alle radiozenders op zee stopten met hun uitzendingen. Maar Mi Amigo zorgde voor een verrassing van formaat. Sylvain Tack, grondlegger van de zender, week met zijn medewerkers uit naar Spanje, dat het verdrag toen nog niet had ondertekend.

Ze vestigden zich in het badplaatsje Playa de Aro in Catalonië. De plek werd een bedevaartsoord voor toeristen, die massaal de studio’s en hun favoriete dj’s kwamen opzoeken. Radio Mi Amigo werd ontzettend populair en op een bepaald moment had het radiostation meer dan 6 miljoen luisteraars in België en in Nederland.

Toen Spanje lid wilde worden van de Europese Unie en andere lidstaten druk uitoefenden om het verdrag te onderteken, kreeg Mi Amigo het zwaar. Uiteindelijk zou de zender stoppen met uitzenden van op zee in 1979.

Vierdaagse reünie-uitzending

De organisatoren van de viering willen deze belangrijke radiogeschiedenis niet verloren laten gaan. Daarom kiezen ze voor een vierdaagse reünie-uitzending. Het is niet toevallig dat de mv Castor de basis vormt. Dit is het zusterschip van de mv Bellatrix, die zeeradiozenders Caroline, 558 en Monique heeft bevoorraadt.

De uitzendingen zijn ook een eerbetoon aan Sylvain Tack. Naast stichter van Mi Amigo was hij eigenaar van een familiebedrijf dat sinds 1959 de ‘Suzy’-wafels produceerde in het stadje Buizingen gelegen in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Tijdens de jaren zestig en zeventig promootte hij talloze Vlaamse artiesten, zoals Paul Severs, John Terra, Ivan Heylen, Joe Harris, Samantha en Paul Michiels. Met Mi Amigo zond hij ook de Joepie Top 50 uit, een hitlijst gebaseerd op het gelijknamige jongerenmagazine dat hij mee oprichtte. Sylvain Tack overleed in 2006 op 72-jarige leeftijd. Hij werd begraven in het West-Vlaamse dorpje Oudenburg. Alle artiesten, dj’s en jingles van de jaren zeventig die een band hebben met Mi Amigo of Sylvain Tack zijn present.

Weg en toch voortbestaan

Al zijn de zeezenders dan al een hele tijd van de Noordzee verdwenen toch blijven ze voor velen bestaan. Dankzij deze stations is de radio helemaal anders geworden. De golven van de Noordzee hebben toen ervoor gezorgd dat het radiolandschap overspoeld zou worden met radio.

Eèn van de toonzetters in Vlaanderen was in eerste instantie Radio Kerkske in 1963. Daarna moest Vlaanderen nog 10 jaar wachten op een nieuwe Vlaamse zeezender, namelijk Radio Atlantis. Deze zender is op alle manieren bijzonder populair en geliefd geworden.

Later kwam op 1 januari 1974 een uniek nieuwjaarsgeschenk. Radio Mi Amigo kwam in de lucht. Net in het uiterst moeilijke jaar voor de zeezenders, want voor de zeezenders voor de Nederlandse kust was dit het laatste jaar. Een verrassing van formaat was het dus wel toen Radio Mi Amigo op deze nieuwjaarsdag 1974 in de lucht kwam. Velen van ons herinneren zich dit wellicht. Dat dit station meer dan een legende zou worden, daar waren de dj’s van toen zich op deze 1 januari 1974 helemaal nog niet van bewust.

Radio Mi Amigo 45 jaar later

De mv Castor is woensdagmorgen 29 mei vertrokken vanuit Rotterdam met aan boord de dj’s en de technici die vanaf donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni de uitzendingen zullen verzorgen.

De live uitzendingen zullen plaats vinden vanaf middernacht. In West-Vlaanderen is radio Mi Amigo te beluisteren op FM 94,6 MHz. Tijdens de Havenfeesten is de mv Castor toegankelijk voor talrijke bezoekers. Daarom ook zal de mv Castor tijdens deze dagen niet uitvaren. Iedereen heeft de mogelijkheid om tijdens deze Havenfeesten in contact te komen met de dj’s en de vele medewerkers van Radio Mi Amigo.

Bij mooi weer is het dek een mooie plek voor ontspanning maar ook beneden is er een ruime bar waar er kan nagepraat worden. In het ruim kan u live de uitzendingen van “Mi Amigo 45” meemaken.

Voor de radioliefhebbers en de Mi Amigo fans is dit een unieke gelegenheid om de zeezendertijd terug eens opnieuw te kunnen beleven in real time.

Luister ook in Nederland

Radio Mi Amigo is vanaf de mv Castor ook in Nederland te beluisteren op de diverse middengolfkanalen. “Mi Amigo 45” luisteren doe je werkelijk overal. Hier alvast een overzicht:…

 • Europa – Radio Mi Amigo Internationaal – KG 6085 kHz (09:00 – 19:00)
 • Friesland – Noord Nederland – Waddeneilanden Radio Seabreeze AM  AM 1395 kHz
 • Middelburg/Zeeland & Noord-Oost West-Vlaanderen Happy AM AM 1395 kHz
 • Ternaard – Dokkum  Radio0511 (07-19u), Radio Seagull (19-07u) AM 1332 kHz
 • Harlingen Jenni Baynton Radio0511 (07-19u), Radio Seagull (19-07u)  AM 747 kHz
 • Amsterdam Extra AM – AM 1332 kHz
 • Rotterdam (Hoogvliet) Wereldstad Radio Rotterdam – AM 828 kHz
 • Alphen a/d Rijn  MCB Radio – AM 747 kHz
 • Wassenaar Groeistad Radio in combinatie met Studio 1224 – AM 1224 kHz
 • Emmeloord  (Flevoland) Radio Emmeloord AM – AM 1224 kHz
 • Meppel (Provincie Drenthe) De Vliegende Hollander – AM 1485 kHz
 • Uden (Provincie Noord Brabant) ALBUM AM – AM 1035 kHz
 • Driebergen-Rijsenburg (Provincie Uttrecht)  Fidelioradio  AM 1584 kHz
 • Oost Veluwe en Salland – Citrus AM Emst NL AM 675 kHz
 • Vlissingen (Zeeland) Vintage Music Radio AM 1485 kHz

Internetkanalen (Naast de eigen internet stream)