Henk Nijboer, kamerlid PvdA, op bezoek bij Sjohnie PC1TK

Henk Nijboer op bezoek bij PC1TK

vlnr PC1TK, Henk Nijboer, PA3JEM, PA7JC

Oktober 2017 schreef Peter Zwiers een column op de website van de PvdA dat de piratencultuur gezien moet worden als cultureel erfgoed.

De wereld van de piratenmuziek, of de Nederlandstalige muziek, kent een rijke geschiedenis in het noorden en oosten van ons land. Jong en oud is onderdeel van deze cultuur, want het is meer dan alleen muziek.

Kamervragen legalisering etherpiraten

Voor de tweede kamerleden Nijboer en Van den Hul aanleiding om Kamervragen te stellen aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Sjohnie nodigt Henk Nijboer uit

Sjohnie laat het hier niet bij zitten. Hij nodigt Henk Nijboer uit om als Gruningers onder elkaar eens kennis te maken met de echte radiozendamateur. In de agenda’s wordt 30 april geprikt. Die dag wordt Henk Nijboer warm onthaald bij Sjohnie PC1TK en radiovriend Jacob PA7JC om kennis te maken met amateurradio.

Etherpiraterij kan niet

Radio Veronica begon in 1960 als zeezender vanaf een boot op de Noordzee. Voor veel piratenzenders werd Veronica een voorbeeld, hoewel de zeezender officieel geen piratenzender is. Radio Veronica stopte met uitzenden vanwege het van kracht worden van de anti-piratenwet.

Henk Nijboer is hierover heel duidelijk, wat etherpiraten doen kan niet en is niet goed te praten. Agentschap Telecom probeert piraten op te sporen en te beboeten. ,,We zien in sommige gevallen dat zendapparatuur ingepakt wordt met asbest” aldus Agentschap Telecom. Zenders die wel een vergunning hebben moeten daar flink voor betalen en deze ondervinden veel problemen door de etherpiraten.

Henk Nijboer wordt radiozendamateur ambassadeur

Henk Nijboer krijgt een uitgebreide uitleg over wat een radiozendamateurisme inhoud. Het aantal radiozendamateurs, de VERON, IARU, noodcommunicatie, DARES, één voor één komen de onderwerpen langs. Henk Nijboer was duidelijk goed voorbereid en stelde goede vragen op het juiste moment. Ook is gesproken over de bedreigingen voor de hobby zoals; storing veroorzaakt door stralende apparatuur zoals PLC, zonnepanelen, ledverlichting etc.

Natuurlijk hoort een QSO bij het bezoek

Henk Nijboer luistert geconcentreerd naar het QSOSjohnie PC1TK heeft een demonstratie gegeven door een QSO te maken met Ben PA9TT. Henk Nijboer genoot hier zichtbaar van. Na een blik te hebben geworpen op de QSL kaarten verzameling ging Henk Nijboer niet weg zonder een ingevulde QSL kaart van de gemaakte verbinding. Na een PR-pakket in ontvangst te hebben genomen met een Electron en flyers was het tijd om afscheidt te nemen.

Henk Nijboer, heel erg bedankt voor de tijd en interesse, Amateurradio is een ambassadeur rijker.