Dagblad Tubantia brengt zendamateurs onjuist in het nieuws

Dagblad Tubantia brengt zendamateurs onjuist in het nieuws

Opgesloten door zendpiraten”, kopte dagblad Tubantia op 4 april 2016, en “Daar zit je dan. Terwijl je namens het Agentschap Telecom een illegale mast neerhaalt, word je met een collega door zendamateurs opgesloten.” De VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland, is erg teleurgesteld over de publicatie van dit foutief gesteld krantenbericht. VERON PR-voorman Jean-Paul Suijs PA9X, ergert zich er flink aan.

“Zendpiraat” wat anders dan “zendamateur”

“Het is niet de eerste keer dat zendpiraten worden verward met radiozendamateurs” vertelt Suijs. “De twee termen liggen qua betekenis mijlenver uit elkaar. Zendpiraten kennen we onder andere van het illegaal uitzenden van muziek. Zendamateurs draaien geen plaatjes, ze doen totaal wat anders. Bij zendamateurs, ook wel radioamateurs genoemd, draait het vooral om experimenteren. Verder betalen zendamateurs jaarlijks een bijdrage aan de staat om hun tijdsbesteding legaal uit te voeren. Ze moeten er zelfs een staatsexamen voor afleggen.”

Zendamateurs dragen juist bij aan de maatschappij

Suijs: “Zendpiraten zijn slecht voor ons imago, naast dat ze de wet overtreden, halen ze halsbrekende toeren uit om op verschillende locaties illegaal zenders en antennes te plaatsen. Hun uitzendingen veroorzaken ook storingen op andere frequenties die bijvoorbeeld gebruikt worden in de luchtvaart. Overlast door deze etherpiraten wordt helaas nog wel eens op het conto van zendamateurs geschreven. Jammer want zendamateurs hebben hier helemaal niets mee te maken”. VERON’s PR-voorman vertelt verder: “Zendamateurs dragen juist bij aan de maatschappij. Het eerdergenoemde Agentschap Telecom vindt zelfs dat ze belangrijk zijn voor de economie, vanwege hun belangeloos onderzoek op het gebied van radiotechniek, propagatie en antennes. Dat is van grote waarde in een maatschappij, waar tegenwoordig veel apparaten met elkaar draadloos door middel van radiotechnieken communiceren.”

Informatie voor publiek en pers

Om het publiek en de pers beter te informeren over wat zend-amateurs nu echt doen, heeft de VERON naast de website www.veron.nl een mooie folder gemaakt. Die kun je hier downloaden.

De VERON is de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland en behartigt nationaal en internationaal de belangen van duizenden radioamateurs in Nederland.