Expeditie Grunnen stuit op radioamateurs

Expeditie Grunnen stuit op radioamateursExpeditie Grunnen is het weekendprogramma van RTV Noord. Iedere zaterdag en zondag gaat een groepje Grunningers op pad met de Expeditie Grunnen-bus. Op zoek naar het weekendgevoel van de Groningers, naar verhalen die mensen bezighouden.

Dit keer komt de bus aan in “een heel donker gat“. Dat zijn niet onze woorden, maar die van een van de presentatrices. Daarmee bedoelt ze het pittoreske Winschoten bij nacht. En je raadt nooit wie ze daar in het donker tegen het lijf lopen; een groepje nachtelijk actieve radioamateurs…

De eerste indruk

Bij de ontvangst in nachtelijk Winschoten zijn het de indrukwekkende antennes die de filmploeg als eerste opvallen. “Een hele constructie” zegt een van de presentatrices. Raimond de Vries (PG8R) geeft aan dat ze daar toch wel een uurtje of drie mee bezig zijn geweest om het op te bouwen.

Hands-on

PI4AAGOok Jacob Jager (PA7JC) en Sjohnie Kloet (PC1TK) praten met presentatrice Marjolein Koning over wat ze doen en waarom. Ze geven haar tevens de zendmicrofoon in handen om te ervaren hoe dit alles in de praktijk werkt. Met wat hulp communiceert zij onder PI4AAG met een radioamateur.

Politie over de vloer

Zelfs de lokale dienders hebben er lucht van gekregen dat er na zonsondergang iets bijzonders te doen is in Winschoten. Na een kort bezoekje verdwijnen ze weer in het duister van de nacht. Het onderstreept het legale karakter van dit soort speciale evenementen. Iets waar de presentatrices ook expliciet naar vragen.

Waarom Winschoten?

Mocht je jezelf afvragen waarom deze actieve groep amateurs voor Winschoten heeft gekozen. Nou, het is daar nog lekker storingsvrij. En dat kun je van bijvoorbeeld de stad Groningen echt niet meer zeggen. Radiostoringen worden een steeds groter probleem bij het uitoefenen van onze hobby.

Expeditie Grunnen uitzending terugkijken?

Gelukkig kunnen we deze leuke uitzending van 30 juli 2022 probleemloos terugkijken. Klik op deze link om de gehele uitzending (nog geen 20 minuten) te bekijken. Of zap gelijk door naar 7 minuut 30 om alleen het item rond deze groep radioamateurs terug te zien. Absoluut de moeite waard om even te bekijken.