20 jaar O.R.B. ronde

20 jaar O.R.B. rondeAl bijna 20 jaar is er elke woensdagavond van 20.00 tot circa 22.00 op 145.400 MHz de zogenaamde O.R.B. ronde.

De uitzending is vanuit Tilburg en men kan ook digitaal live mee luisteren.

Met een jubileum in zicht is het tijd om de balans eens op te maken.


Onafhankelijke Radioamateurs Brabant

13 juli 2004 wordt gezien als de start van de O.R.B. De Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Het gaat hier om een groep radiozendamateurs die zich (destijds) buiten de traditionele verenigingen heeft geplaatst. Er werd ook wel gesproken over een vriendenkring. De O.R.B. staat open voor alle radio-enthousiastelingen. Één keer per maand werd er een bijeenkomst gehouden bij scouting Rey de Carle te Tilburg, waar een afvaardiging van de O.R.B. al vele jaren de JOTA-JOTI draait.

Tijdens de corona periode zijn de O.R.B. bijeenkomsten niet doorgegaan en viel het even stil. Maar onlangs is er weer een locatie gevonden en zijn er een aantal bijeenkomsten geweest. We bekijken momenteel of een doorstart van de maandelijkse bijeenkomsten levensvatbaar is.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door Robertino van Berkel en Bart de Jong. Zij zijn weliswaar geen zendamateur, maar wel actief met radiotechniek. Bart en Robertino richten zich op het gebruik van radiocommunicatie tijdens evenementen zoals de vierdaagse, evenementen of JOTA-JOTI.

O.R.B. Ronde

Kort na de oprichting van de O.R.B. is er ook begonnen met het ‘draaien’ van een radioronde. Op 4 augustus 2004 was de eerste uitzending. Elke woensdagavond van 20.00 tot circa 22.00 kan er deelgenomen worden aan de ronde op 145.400 MHz. De uitzending is vanuit Tilburg. Het bereik ‘on air’ is ongeveer Turnhout, Breda, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Maar digitaal meeluisteren en chatten kan ook!

Helaas zijn de oprichters van de O.R.B., Michel PA3DGW en Edmond PA3E niet meer onder ons, maar het stokje is doorgegeven. Johan Jansen PD2JCW heeft de ronde vanaf 2006 t/m 2023 verzorgd. In eerste instantie samen met PA3DGW (sk), daarna ruim 10 jaar alleen. In 2020 ben ik (PF1SCT) aangesloten.

Johan is helaas eind 2023 uitgevallen, het is nu aan mij om de ronde (voorlopig alleen) te draaien. Daarbij wordt ik inmiddels af en toe vervangen door Marc PE1NLK of Gerard PD4ME. Gerard PD4ME is onze (kersverse) redacteur en zorgt voor het vullen van de ronde met radio en techniek nieuws.

Hoe ziet de ronde er uit?

De ronde start om 20.00, we noemen dat de ‘voorpret’. Langzaam druppelen de eerste inmelders binnen. We nemen kort de inhoud van de ronde door, maken onderling een paar contacten, delen informatie over actuele onderwerpen of doen een paar kleine verbindingstests.

Vanaf 20.30 starten we het officiële gedeelte met het inmelden (zowel on air als via de chat). Daarna behandelen we een aantal artikelen.

We speuren het internet elke week af, opzoek naar radionieuws, of nieuws dat daar raakvlakken mee heeft. Denk aan uitslagen van examens, contesten, JOTA-JOTI, activaties, portabelradio, digi-modi, wetenschappelijk nieuws, meteorologie, ICT, enfin. Teveel om op te noemen, kom vooral eens luisteren.

We maken ook dankbaar gebruik van ingezonden stukken via orbronde@gmail.nl want zelf geschreven stukken zijn toch vaak het leukst en een primeurtje.

Website en listen-to-my-radio

Nog vrij recent hebben we afscheid genomen van mede oprichter Edmond PA3E (sk). Edmond hield de website bij. De website is ‘under construction’ omdat we druk bezig zijn om de taken te verdelen.

Via de website kun je, door op de hoofdpagina op het gele O.R.B. logo te klikken, naar de live radiostream.

Elke woensdag kun je daar, met een kleine vertraging, live meeluisteren met de ronde. Ook kun je daar een chat openen, die de we tijdens de ronde bijhouden. Zo kun je ook zonder zendmachtiging mee doen aan de ronde. We hebben zelfs een vaste luisteraar uit Thailand.

Opleving van de hobby?

20 jaar O.R.B. rondeIk merk dat de laatste jaren het aantal actieve zendamateurs in de regio Hart van Brabant toeneemt. Tijdens de corona periode ontstond er meer activiteit. Gelukkig ligt corona al weer enige tijd achter ons. De opleving van de hobby in de regio Hart van Brabant gaat echter door.

Een aantal zendamateurs in ruste heeft de hobby weer opgepakt, antennes afgestoft, de set uit de mottenballen gehaald en zijn vol enthousiasme weer aan de slag gegaan. De jonkies kunnen genieten van de mooie verhalen van vroeger; ‘toen hadden we nog geen cluster’ en diverse landen zaten nog achter het ijzerengordijn.

De wat oudere zendamateur kan op zijn beurt gebruik maken van de digitale handigheid van de jongere generatie bijvoorbeeld bij het ‘alles aan elkaar koppelen’.

Want je wil toch wel dat als je via WSJTX aan het FT8-en gaat, je dit ook op gridtracker kunt aanschouwen. Gridtracker moet dan wel even in je logboek op QRZ kunnen kijken om ook al je SSB contacten te plotten op je Gridmap. Je QSO’s moeten vanzelfsprekend wel in je logbook van LOG4om terecht komen, die het op zijn beurt weer upload naar QRZ en LOTW. En vergeet ondertussen niet met PSK-reporter te kijken waar je gehoord wordt en via JS8call nog een berichtje naar de andere amateur sturen. Daarnaast verstuur je automatisch ook je e-Qsl kaart en ga zo maar even door. HI

Nieuwe radio-enthousiastelingen geslaagd

Recent zijn er weer enkele radio-enthousiastelingen in de omgeving van Tilburg geslaagd voor hun examen en hebben we er dus weer een paar zendamateurs bij.

Vrijwel dagelijks is er de nodige activiteit op 144.650 vanuit de regio Hart van Brabant. Daar worden de laatste prestaties op HF gedeeld, uitleg gegeven over radio’s, digitale modi of antenne prestaties besproken. Ik heb er recent dankbaar gebruik gemaakt van de kennis over de IC-9700 die door diverse amateurs op 144.650 gebruikt worden.

Het is erg leuk dat de hobby aan het opleven is in de regio. Dat ligt zeker niet alleen aan de O.R.B. maar ik denk dat we daar wel een belangrijke bijdrage aan leveren.

De JOTA-JOTI is in en om Tilburg goed vertegenwoordigd en verzorgd. Diverse JOTA-JOTI zendamateurs stemmen regelmatig af op de O.R.B. ronde en radioscouting nieuws komt bij ons zeker aan bod.

PACC deelname

Bij wijze van grap lanceerde ik eind 2023 aan het einde van een O.R.B. ronde het idee om met (luisteraars van) de O.R.B. ronde deel te nemen aan de PACC. Binnen enkele minuten had ik 5 aanmeldingen. Gelukkig viel de PACC in de carnavalvakantie, want wij konden zo makkelijk gebruik maken van een scoutinggebouw in Loon op Zand.

Tijdens de PACC kwamen we uit met PA6ORB en hebben we bijna 800 verbindingen gemaakt. Dat is natuurlijk leuk, veel verbindingen, maar omdat we toch ook op zoek zijn naar de onderlinge verbinding (niet alleen 59) hebben we op zaterdag ook bezoek van onze locatie mogelijk gemaakt. Daar bleek maar weer eens dat de radiohobby leeft. We hebben de nodige koffie en worstenbroodjes (met veel genoegen) uitgedeeld. Daarnaast had je nu eindelijk eens een beeld bij de call waar je al jaren contacten mee maakte. We kunnen terugkijken op een geweldig gezellig weekend, en natuurlijk doen we volgend jaar weer mee.

Meld je in!

20 jaar O.R.B. rondeIk hoop met dit artikel wat inzicht te kunnen geven in de O.R.B. Luister eens gezellig mee of meld je in op onze ronde op woensdagavond. De tweede woensdag van de maand is er geen uitzending overigens, want dan zijn de live bijeenkomsten.

Meld je je liever niet in? Dat is natuurlijk geen probleem. Veel van onze luisteraars luisteren gezellig mee tijdens het hobby-en in de shack.

Geen machtiging? Geen nood, ga naar onze website, luister mee via de livestream en laat je bericht eventueel achter in de chat.

Groeten en 70 bomen,
Frank PF1SCT, rondeleider O.R.B. ronde
Tekst opgemaakt in Tilburg op 11 april 2024