JOTA-JOTI 16-18 oktober 2020

’s Werelds grootste scouting event, de JOTA-JOTI vindt dit jaar plaats van 16-18 oktober. Net zoals de voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een nationaal thema:  “De Welp volgt de oude wolf”. Echter vanwege corona wordt het geen reguliere editie.  De coronarichtlijnen zijn hier ook van toepassing (1,5 meter afstand, voldoende ventilatie etc). Daarom verwacht de JOTA-JOTI-organisatie minder deelnemers dit jaar. Toch zien ze voldoende mogelijkheden voor een veilige en coronabestendige editie. Scoutinggroepen in Nederland kunnen zich dan ook weer inschrijven. De inschrijving sluit dit jaar op 15 september.

Dringend advies

Daarbij geven ze wel een dringend advies aan de mogelijke deelnemers. Overleg eerst goed met de radiozendamateurs en andere vrijwilligers over deze editie. In het bijzonder over de coronamaatregelen die genomen moeten worden voor. Bijvoorbeeld het doorgeven van een microfoon tussen radiozendamateur en een scout van 16 jaar kan dus dit jaar niet. Daar moet een andere oplossing voor gevonden worden.

JOTA-JOTI hoofdkwartier

De  coronamaatregelen hebben ook gevolgen voor JOTA-JOTI hoofdkwartier of nationaal station. Dat nationaal station is nu in het landelijk servicecentrum van Scouting Nederland. Dat is overigens in Leusden waar voldoende ruimte is om conform de  adviezen te kunnen draaien. Normaal gesproken is het hoofdkwartier te gast bij een scoutinggroep ergens in Nederland.  Maar dit jaar is dus ook in dit opzicht niet normaal.

JOTA-JOTI 16-18 oktober 2020

Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. Dit jaar dus van 16-18 oktober. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via amateurradio en het internet.

De JOTA-JOTI is een communicatieweekend waarbij verschillende technieken om te communiceren samenkomen. Scouts zijn daarnaast bezig met techniek tijdens dit weekend. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica-bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-toren is een voorbeeld waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit.

Kits en badges

Ook dit jaar is er weer een speciale badge ontworpen. Daarin is nationaal thema “De Welp volgt de oude wolf” verwerkt. Deze badges en bijvoorbeeld ook de electronica-kitjes zijn verkrijgbaar via de servicekring (www.kitbuilding.org).