JOTA-JOTI 16-18 oktober 2020

Update: ’s Werelds grootste scouting event, de JOTA-JOTI vindt dit jaar plaats van 16-18 oktober en gaat door! Weliswaar in afgeslankte vorm, voor scouts jonger dan 18 jaar . Net zoals de voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een nationaal thema:  “De Welp volgt de oude wolf”. Echter vanwege corona wordt het geen reguliere editie.  De coronarichtlijnen zijn hier ook van toepassing (1,5 meter afstand, voldoende ventilatie etc). Daarom verwacht de JOTA-JOTI-organisatie minder deelnemers dit jaar. Toch zien ze voldoende mogelijkheden voor een veilige en coronabestendige editie.

Opening

De opening is  dit jaar niet op vrijdagavond, maar op zaterdagmorgen om 09:00 uur locale tijd. Tineke de Nooij opent dit jaar de JOTA-JOTI. We gaan deze zo breed mogelijk uitzenden op 2 meter en 80 Meter, daarbij zal ScoutFM, ons internet radiostation ook de opening uitzenden.  Onder meer  mogen we de steunzender van de VRZA gebruiken in de Gerbrandy toren te Lopik voor 2 meter. Na de opening is een quizz en er volgt er nog een om 16:00 uur!

Geen JJHQ dit jaar

Dit jaar zullen het landelijke JOTI Controle Centrum (JCC) en het landelijke zendstation PA6JAM/J actief zijn, Dit jaar is er geen JJHQ vanwege de aangescherpte corona maatregelen. Alle taken die het JJHQ uitvoert tijdens een JOTA-JOTI zullen worden overgenomen door medewerkers die vanuit huis of een andere veilige locatie zal werken. Alhoewel de opening pas op zaterdagmorgen is zal PA6JAM/J ook vrijdagavond al QRV zijn. Ook de zondagochtendronde op 80 m gaat gewoon door. Wat ook niet door gaat zijn de late avondactiviteiten na 22:00 uur. In het bulletin staan alle aktiviteiten.

Moonbouncen

Helaas ontkomt ook het moonbouncen dit jaar niet aan de gevolgen van het corona virus. Normaal gesproken werken we samen met CAMRAS en de schotel in Dwingelo voor de ontvangst van jullie signalen. De schotel wordt dan bemenst door een aantal vrijwilligers die onder meer de schotel op de maan gericht houden. Vanwege de corona maatregelen is deze bediening dit jaar van de schotel niet mogelijk. Toch is er dit jaar een mogelijkheid om iets te doen met moonbouncen en de ontvangers van CAMRAS.

Frans PE1RXJ legt het uit

CAMRAS-schotel DwingelooIedereen die het al eens heeft geprobeerd weet hoe moeilijk het is om de extreem zwakke signalen die terug komen van de maan te decoderen. MAARR.. oefening baart kunst!
En als je al niet kan decoderen, hoef je al helemaal niet te denken aan zenden…(in het algemeen).

Ik ga op zaterdag overdag (wanneer de maan aan de hemel staat) toch een signaal in de lucht zetten met wsjt (mode 65b) op 432,050 MHz. Ik zal in de lucht zijn van 10h00 tot 17h00 op de even minuten. Verwacht daar een CQ op mijn eigen call sign. De schotel in Dwingeloo staat stil, maar de ontvanger werkt wel en streamt het signaal op onze websdr.
Daar kan je dus op deze frequentie TOCH mijn zwakke signaal terug vinden en het proberen te decoderen. Het chat kanaal van de websdr staat ook aan en daar zal ik regelmatig kijken en eventuele opmerkingen en vragen beantwoorden.

Alle details staan nog altijd op de camras website: https://www.camras.nl/gebruik/jota-joti/downloads/

WAG-contest

De JOTA vindt jaarlijks tegelijk plaats met de WAG, de “Worked All Germany”-contest. Om onderlinge storing te vermijden zijn er afspraken over de te gebruiken frequenties. In de tabel staan de voorkeursfrequenties voor de JOTA waar de WAG in principe geen gebruik van maakt.

Dringend advies

Er is wel een dringend advies aan de mogelijke deelnemers. Overleg eerst goed met de radiozendamateurs en andere vrijwilligers over deze editie. In het bijzonder over de coronamaatregelen die genomen moeten worden voor. Bijvoorbeeld het doorgeven van een microfoon tussen radiozendamateur en een scout van 16 jaar kan dus dit jaar niet. Daar moet een andere oplossing voor gevonden worden. Helaas  zien we inmiddels dat scoutinggroepen afhaken omdat ze niet aan de aangescherpte maatregelen kunnen voldoen.

JOTA-JOTI hoofdkwartier

De  coronamaatregelen hebben ook gevolgen voor JOTA-JOTI hoofdkwartier of nationaal station. Er is dit jaar geen JJHQ. Normaal gesproken is het hoofdkwartier te gast bij een scoutinggroep ergens in Nederland.  Maar dit jaar is dus ook in dit opzicht niet normaal.

JOTA-JOTI 16-18 oktober 2020

Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. Dit jaar dus van 16-18 oktober. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via amateurradio en het internet.

De JOTA-JOTI is een communicatieweekend waarbij verschillende technieken om te communiceren samenkomen. Scouts zijn daarnaast bezig met techniek tijdens dit weekend. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica-bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-toren is een voorbeeld waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit.

Kits en badges

Ook dit jaar is er weer een speciale badge ontworpen. Daarin is nationaal thema “De Welp volgt de oude wolf” verwerkt. Deze badges en bijvoorbeeld ook de electronica-kitjes zijn verkrijgbaar via de servicekring (www.kitbuilding.org).

Fotowedstrijd

VERON organiseert een fotowedstrijd voor de deelnemende JOTA-JOTI stations met als thema – hoe kan het ook anders: De welp volgt de oude wolf. Maak een foto waarin amateurradio, scouting en het thema, De welp volgt de oude wolf, centraal staan. Wees vooral creatief en laat je niet door vooroordelen tegenhouden. Wel belangrijk is dat indien er personen op de foto staan deze vooraf toestemming hebben gegeven voor plaatsing van de foto op de website. Vooral als er personen op staan die jonger zijn dan 16 jaar. In dat geval moet er schriftelijk toestemming zijn dat de foto geplaatst mag worden. Kijk hier voor verdere deelname-eisen.