Steringa Idzerda (1885-1944) 100 jaar Nederlandse zendlamp
Volgend jaar is het een eeuw geleden dat radiopionier Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda (1885-1944) een Nederlandse zendbuis aan de buitenwereld presenteerde. Idzerda is niet alleen bekend van de eerste Nederlandse zendbuis. Maar ook van de eerste in de pers bekend gemaakte radio-uitzending in ons land. Daarmee zijn er voldoende redenen om in 2019 eens extra aandacht te besteden aan Idzerda en zijn prestaties.
14-15 september 2019 expositie in Driebergen
Leden van de NVHR (Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio) organiseren een expositie, die is gewijd aan het leven van Idzerda. Tijdens de expositie worden producten getoond die door Hanso Idzerda zijn ontwikkeld. De NVHR en Stichting Beeld en Geluid in Hilversum ondersteunen de activiteiten van de werkgroep.
Leden NVHR op zoek naar soort gelijke initiatieven
Een werkgroep bestaande uit leden van de NVHR vraagt zich af of er ook meer initiatieven worden voorbereid rondom de herdenking van Idzerda. U kunt een bericht sturen aan PA0EJM om de werkgroep te informeren. De werkgroep sluit zich graag bij deze initiatieven aan.
Wie was Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda?
Hanso Idzerda werd geboren in het plaatsje Weidum in Friesland. Hanso studeerde elektrotechniek aan het Rheinisches Technikum in Bingen am Rhein (D). Daar studeerde hij in 1913 af als ingenieur Electrotechniek. Hanso vestigde zich in Scheveningen als zelfstandig adviseur elektrotechniek. Idzerda ontwikkelde in zijn eigen bedrijf radiozend- en ontvangstapparatuur, onder meer voor het Nederlandse leger. Ook slaagde Idzerda erin een triodelamp te ontwikkelen. De zendbuis is door Philips onder de naam PH-IDZ geproduceerd. Later zijn verbeterde exemplaren op de markt gebracht.
Idzerda neergeschoten op de Waalsdorpervlakte
Hanso Idzerda ging opzoek naar restanten van een neergestorte V2-raket, die was geëxplodeerd tijdens de lancering. Helaas is hij daarbij door de Duitsers betrapt met brokstukken van de raket in zijn bezit. De Duitse legerpatrouille hielden hem aan als spion, waarna hij op de Waalsdorpervlakte is geëxecuteerd.