Kort radioamateurnieuws – week 52, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Herdenkingsbord bij woning radiopionier Henk Jesse; 
  2. Vincent PC2Y winnaar PA-Beker; 
  3. Winnaar 1e prijs DvdRA-loterij bekend.

Kort radioamateurnieuws

1. Herdenkingsbord bij woning radiopionier Henk Jesse

Henk Jesse was de eerste Nederlandse radioamateur (toen nog illegaal) die in het jaar 1923 een radioverbinding maakte tussen Nederland en de Verenigde Staten. Hij deed dat vanuit de woning van zijn ouders, het huidige rijksmonument De Keet. De Keet is gebouwd door architect Hendrik Johannes Jesse, de vader van Henk. Op 18 september 2022 is aan het hek van huize De Keet op de Rijnsburgerweg 35 te Leiden een herinneringsbord onthuld. Op dit bord is een afbeelding geplaatst van Henk Jesse met zijn zender PCII. Hij maakte daar in de nacht van 26 december op 27 december 1923 op zolder als eerste Nederlander de gedenkwaardige radioverbinding met Amerika. Volgend jaar is dat 100 jaar geleden.

Met dank aan Anna Jesse, de dochter van Henk, voor de aangeleverde tekst en foto. Anna is overigens ook in “De Keet” geboren en kan zich de shack van haar vader nog goed herinneren.

2. Vincent PC2Y winnaar PA-Beker

Vincent PC2Y

Net zoals vorig jaar is Vincent PC2Y de winnaar van de PA-Beker 2022, met een eerste plaats in zowel de CW- als de SSB-sectie. Proficiat Vincent!

Vanwege het groot aantal deelnemers reikt de organisatie dit jaar voor het eerst drie bekers uit in de noviceklasse SSB. De uitslag van de PA-Bekercontest is beschikbaar op de website: PA-Beker. Ook zal de uitslag verschijnen in Electron van februari. De prijsuitreiking is later dit jaar op de HF-dag.

3. Hoofdprijswinnaar DvdRA-loterij bekend

Het is gelukt, de 1e prijs is eruit!

Dolf PE1PFP

Zoals gebruikelijk tijdens de Dag voor de Radioamateur, was er ook dit jaar een loterij. De hoofdprijs was ditmaal de ICOM-transceiver IC-7300. Kort geleden is de prijswinnaar bekend geworden: Dolf Kuiken (PE1PFP).

Op de foto staat Dolf met zijn zojuist overhandigde transceiver.

De organisatie van de Dag voor de Radioamateur feliciteert PE1PFP van harte: “Veel plezier met de IC-7300 en we hopen je snel met je aanwinst te werken.”

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.