Kort radioamateurnieuws – week 18, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. Gratis VERON morsecursus voor leden;
 2. De bekende 18650 accu op de pijnbank;
 3. Opa Vonk over Combiners en Dividers;
 4. The Communicator mei-juni 2024 is uit;
 5. Reverse Polarity Protection (RPP) circuit;
 6. Voorjaarsverkoping bij VERON Den Haag;
 7. GMT klok met stilteperiodes in de radiohut;

Kort radioamateurnieuws

 

1. VERON morsecursus nu gratis te downloaden voor onze leden

We schreven er vorige week al over, maar nu de Electron van Mei met de download instructies bij al onze leden ligt herhalen we dit bericht nog maar even. Het Service Bureau heeft besloten de morsecursus voor VERON-leden gratis als download aan te bieden. Gratis, omdat op instigatie van de VERON, morse nu als immaterieel cultureel erfgoed is erkend. We hopen ook dat door het gratis aanbieden van de cursus in de nieuwe vorm het aantal amateurs met morsevaardigheid gaat toenemen.

De cursus omvat de vroegere MP3-cd’s met nu ook de gratis handleiding in PDF-formaat. Het is sterk aanbevolen om eerst de handleiding goed te lezen voordat u met de cursus start!

Het downloaden van de cursus gaat op dezelfde wijze als bij de jaargang Electron. Bij gebruikmaken van de speciale code hoeft u dus niet te betalen. U moet dit product niet combineren met andere producten uit de webshop.

Verdere informatie in de mei uitgave van Electron op bladzijde 244. Lees deze eerst even aandachtig door!

Met dank aan het VERON Service Bureau

 

2. VERON Flevoland legt 18650 accu op de pijnbank

Tesla gebruikt Lithium-ion 18650 oplaadbare batterijen/accu’s  in hun elektrische auto’s. Maar deze zijn ook veelvuldig in gebruik in veel andere toepassingen. Van elektrische auto’s tot en met een radiootje. Ook zijn de 18650 cellen uitermate geschikt om te gebruiken tijdens een velddag. Nu er een electronic load in de shack staat een mooie gelegenheid om dit batterijtje eens aan een nader onderzoek te onderwerpen.

De 18650 accu is rond en 18mm in diameter en 65mm lang. Dit is ook waar deze cell zijn naam aan ontleent. Echter, hier gaat het al mis. Meet je de lengte van de cell op, dan kom je accu’s tegen die 3mm langer zijn. Er zijn dus twee verschillende typen. En wel een onbeveiligde uitvoering en een beveiligde uitvoering, het verschil is 3mm.

Gebruik nooit een onbeveiligde 18650 batterij in toepassingen die daar niet voor gemaakt is. Overlading maar ook een te hoge belasting kunnen de cell laten barsten en brand veroorzaken.

De beveiligde cell is 3mm langer omdat er een printje op de oplaadbare batterij zit gemonteerd. Deze beveiliging met een DW01 chip voorkomt dat de cell kan overladen. Maar schakelt ook uit bij een te grote ontlading of overstroom.

Lees dit bijzonder leerzame artikel verder op de website van VERON afdeling Flevoland.

 

3. Opa Vonk heeft het over Combiners en Dividers

Opa Vonk, die zijn bijnaam te danken had aan de visuele effecten die zijn experimenten nog wel eens opleverden, bestudeerde aandachtig een print die op het eerste gezicht alleen maar een paar spoelen bevatte. Pim keek er nieuwsgierig naar en vroeg uiteindelijk met een licht spottende ondertoon: “Wat is dat voor staaltje geavanceerde techniek, Opa?

Opa keek hem eens over zijn bril aan en de spottende toon was hem niet ontgaan. “Dat is het zeker, al zie je het er niet aan af. Dit is een power combiner“. Pim knipperde met zijn ogen en was duidelijk verrast door het antwoord. “Klinkt als iets dat combineert, maar hoe moet ik dat zien?” vroeg hij. “Dat is precies wat het doet“, antwoordde Opa. “Het combineert meerdere ingangssignalen naar 1 enkele uitgang. Normaal doe je zoiets met een mixer, maar waar het hier om gaat is het combineren van signalen met groot vermogen.

Je leest de rest van dit leerzame artikel op bladzijde 6 en verder van de RAZzies voor de maand Mei 2024. En verder is er is deze nieuwsbrief ook te lezen over VarAC digitale mode, AI gegenereerde callgever, Front End Protector, PA3CNO’s Blog en Zoetermeers Afdelingsnieuws.

 

4. The Communicator van mei-juni 2024 is vanaf nu online beschikbaar

De Communicator van mei-juni 2024 kan nu gratis worden bekeken of gedownload. Het digitale tijdschrift The Communicator wordt uitgegeven door de Surrey Amateur Radio Communications (SARC).

Het blad wordt gelezen in meer dan 150 landen en de auteurs bieden u in deze editie 132 pagina’s met amateurradio-inhoud uit de zuidwestelijke hoek van Canada en elders. Met minder advertenties dan in andere amateurradiopublicaties, vindt u amateurradiogerelateerde artikelen, projecten, profielen, nieuws, tips en how-to’s voor alle niveaus van de hobby.

Een greep uit de onderwerpen
 • Julius Edgar Lilienfeld – Early semi-conductor developer
 • Special event station VE7RCAF
 • Radio ramblings
 • Radio contesting
 • CW decoder
 • 3D printed linked 1/2-wave end-fed antenna
 • Decoding weather satellites

Het tijdschrift verschijnt elke twee maanden. Het is een interessant en informatief tijdschrift voor iedereen die interesse heeft in amateurradio en vanzelfsprekend behandelt het veel aspecten van onze hobby. Ook alle voorgaande edities van dit digitale tijdschrift kunnen via deze link gratis worden bekeken en gedownload.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ

 

5. Reverse Polarity Protection P-channel MOSFET circuit

Of we het willen toegeven of niet, het gebeurt ons allemaal wel eens dat we even niet opletten. En oeps, de plus en min omgedraaid tijdens een van de vele experimenten in de shack.

Met een beetje geluk zit er een RPP, reverse polarity protection circuit, in het elektronica project verwerkt. Niet? Met een eenvoudige schakeling is het omkeren van de polariteit geen probleem meer. Maar waarom dan juist met een P-channel MOSFET?

De mensen van VERON afdeling Flevoland leggen het gelukkig duidelijk uit in dit artikel. Hierbij passeert ook de oplossing met een enkele diode in de plusleiding de revue. Dus een zeer lezenswaardig artikel voor iedereen die liever geen rooksignalen uit electronische apparaten ziet verschijnen.

Met dank aan Johan, PA3JEM

 

6. Voorjaarsverkoping bij VERON/VRZA Den Haag

Op Woensdag 15 mei houden we, samen met VRZA-Haaglanden, onze voorjaarsverkoping. De locatie is Scouting de Hoeve, Groeneveld 66, 2286 NB Rijswijk. De verkopingen beginnen om 20.00 uur, de zaal is open om vanaf 19.30 uur. Tot 20.00 uur kunt u uw kavel aanmelden.

De verkoping is bedoeld voor aan de radiohobby gerelateerde spullen, dus géén computer modems, routers, tv schermen, VHS-spelers, stofzuigers, scartkabels etc. Alle spullen die niet worden verkochten dienen aan het eind van de avond weer meegenomen te worden. Van de opbrengst is 15% voor de afdeling. De veilingmeester is als vanouds Henk Smits, PE1KFC. Er kan alleen contant betaald worden.

Met dank aan de Haagse VERON nieuwsbrief

 

7. De GMT klok met stilteperiodes in de radiohut en op de brug

Volgens Ryan Derks is er nog steeds veel onduidelijkheid over de rode en groene secties op de wijzerplaat van de GMT klok. De één zegt dat het voor navigatie is, een ander zegt weer dat het alleen met een frequentie te maken heeft. In de PI4HAL Nieuwsbrief 2e kwartaal 2017 staat er onder de rubriek Nieuwe GMT klok al wel het één en ander over vermeld, maar die staat niet (meer) op de site van PI4HAL. Afijn, onderstaand dus nog een wat uitgebreidere toelichting.

Allereerst: deze afgebeelde GMT klok wordt niet gebruikt voor navigatie! Daarvoor was er op de brug / kaartenkamer een zogenoemde chronometer. Ook op het ss Rotterdam is een chronometer aanwezig. In de kaartenkamer ingebouwd in de kaartentafel, helemaal links onder een klep. Deze chronometer werd dagelijks gesynchroniseerd met een via de radio te ontvangen tijdsein.

Je leest dit tijdloze verhaal verder in het PI4HAL bulletin van mei 2024 vanaf pagina 11. Echter de andere 54 pagina’s zijn ook beslist het lezen waard.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.