Straight Key Night 1 januari 2024

Op 1 januari 2024 vindt in de Verenigde Staten opnieuw de National Association for Amateur Radio Straight Key Night plaats.

De ARRL Straight Key Night wordt elk jaar op 1 januari gehouden van 00:00 uur UTC tot en met 23:59 UTC. Dit is een evenement specifiek bedoeld voor alle morse-enthousiastelingen die CW in het hart dragen. Dit 24-uurs evenement is geen wedstrijd maar eerder een dag die is gewijd aan het vieren van ons CW-erfgoed.

CW

Radioamateurs nemen enkel deel met behulp van CW. Het enige wat je nodig hebt om mee te doen met het evenement is je favoriete gewone sleutel.
Veel morse-enthousiastelingen stoffen trouwens jaarlijks vintage radio’s en sleutels af en nemen deze weer in gebruik, speciaal voor dit populaire 24-uurs evenement. Het aantal contacten dat je maakt is niet belangrijk. De beloning is het ontmoeten van nieuwe vrienden terwijl zoveel mogelijk radioamateurs samen in de ether zijn.

Morse

Morse werd in de 19de eeuw uitgevonden door Samuel Morse en Alfred Vail en werd vooral gebruikt voor telegrafie, scheepvaart en militaire doeleinden. Een andere benaming voor Morse is CW, wat staat voor Continuous Wave.

Morse is trouwens in sommige landen erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed, wat betekent dat het een belangrijk onderdeel is van de culturele identiteit en het collectieve geheugen van een gemeenschap. In België werd morse als cultureel erfgoed aangemerkt in 2014, na een aanvraag van de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs. In Nederland en Duitsland gebeurde dit respectievelijk in 2014 en 2015. Deze erkenning is een aanbeveling die in het jaar 2011 door de Internationale Amateur Radio Unie Regio 1 besloten is.

Bootreis

Tijdens een bootreis van Le Havre naar New York in 1832 hoorde Samuel Morse voor het eerst van het verband tussen elektriciteit en magnetisme, een verschijnsel dat kort daarvoor door Joseph Henry was ontdekt. Deze natuurkundige slaagde er in elektriciteit door een ijzeren draad van ongeveer 1500 meter te zenden. Dit inspireerde Samuel Morse tot het bedenken van een manier om met behulp van een elektromagneet en kabel een communicatietechniek te ontwikkelen. In 1835 bouwde hij een eerste proefopstelling met een telegraaftoestel en de volgende twee jaar werkte hij tegelijkertijd aan een code om de letters uit het alfabet om te zetten in elektrische stroomstootjes, de later naar hem vernoemde Morsecode. De basis voor het systeem was dat veelgebruikte letters een korte code kregen.
Toen hij in 1837 zijn uitvinding in Washington D.C. aan het Congres demonstreerde om financiële steun te verkrijgen voor verdere ontwikkeling, achtten de bewindslieden het belang van de telegraaf te gering. Twee jaar later probeerde hij het opnieuw en ontving hij 30.000 dollar voor de aanleg van een telegraaflijn tussen Washington en Baltimore. Op 27 mei 1844 werd het eerste bericht over deze telegraaflijn verzonden. De telegraaf van Morse werd een succes en Samuel Morse werd in korte tijd wereldberoemd door zijn telegraaf, die eenvoudiger van constructie was dan de meeste andere systemen.

Jaarlijks evenement

De National Association for Amateur Radio Straight Key Night is een jaarlijks evenement dat wordt gehouden op 1 januari en veel radioamateurs in de Verenigde Staten kijken hier vanzelfsprekend naar uit.
Lees ook een Straight Key Night-verhaal geschreven door Dan Henderson N1ND.
Ook onder radioamateurs buiten de Verenigde Staten is dit 24-uurs evenement erg populair geworden.

Veel morse-enthousiastelingen zien de National Association for Amateur Radio Straight Key Night als één van de hoogtepunten van het jaar.
Deelnemers worden aangemoedigd om in de lucht te komen op alle radioamateurbanden en eenvoudige QSO’s in CW te maken. Het gebruik van een gewone sleutel om CW te zenden heeft de voorkeur. Er worden geen punten gescoord en iedereen die meedoet is een winnaar.
Dit evenement begint om 00.00 UTC en vindt plaats op de toegestane radioamateurfrequenties. De activiteit concentreert zich traditioneel op de HF-banden.

De deadline voor het indienen van de log is vastgelegd door de ARRL. Inzendingen voor de National Association for Amateur Radio Straight Key Night moeten vóór 31 januari 2024 zijn ontvangen. Stemmen voor de ‘Meest interessante QSO’ worden in een tabel opgenomen.
Stuur uw gegevens naar straightkey@arrl.org

Neem voor wedstrijdinformatie contact op met contests@arrl.org

Bekijk ook de resultaten van voorgaande jaren

QST

Ook zijn vanaf 2019 QST-artikelen, logboeken, voorlopige resultaten en volledige resultaten beschikbaar op deze pagina.
Kies aan de linkerkant een evenement, kies vervolgens aan de linkerkant het tabblad Resultaten of kies bovenaan certificaten.

  • Deelnemers gaan ermee akkoord gebonden te zijn aan de bepalingen en bedoeling van de ARRL-wedstrijdregels.
  • Deelnemers gaan ermee akkoord gebonden te zijn aan de voorschriften van hun nationale vergunningverlenende autoriteit.
  • Deelnemers gaan ermee akkoord gebonden te zijn aan de beslissingen van de ARRL Awards Committee.
  • Ingezonden logs om de eindscore en prijzen te bepalen, zijn beschikbaar voor het publiek.
  • Alle inzendingen worden eigendom van de ARRL.

bron: ARRL

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ