Morsecode is nu immaterieel cultureel erfgoed

Morsecode op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland

Morsecode op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in NederlandTijdens zijn openingsspeech op de Dag voor de Radio Amateur heeft de Algemeen voorzitter, Remy Denker PA3AGF aangegeven dat het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed het gebruik van morsecode als communicatiemiddel heeft geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Met deze erkenning is een proces afgerond wat eerder dit jaar in gang is gezet en is vooral bedoeld ter ondersteuning van onze activiteiten om de traditie van het gebruik van de morsecode ook voor de toekomst levensvatbaar te houden.

Wereldwijde erkenning

De eerste discussies over een wereldwijde erkenning vonden plaats tijdens de IARU-R1 conferentie in 2011. Daar werd een resolutie aangenomen om dit doel te bereiken. Echter kort na het aannemen hiervan werd duidelijk dat een aanvraag niet direct bij de UNESCO kon worden ingediend. De UNESCO gaf aan dat elk land een eigen aanvraag moest indienen bij haar regering. Het bovengenoemd Centrum vertegenwoordigt de Nederlandse regering.

De uitreiking van de officiële documenten zoals een oorkonde en een schildje zal op een nader te bepalen datum plaatsvinden.