Very High Speed Club special event in mei

Very High Speed ClubDe Very High Speed Club (VHSC) werd opgericht op 1 mei 1961. Ter herinnering aan de  60ste verjaardag van de VHSC is de special event call OZ60VHSC in de maand mei actief. Oprichters van de VHSC waren destijds PA0LXL, DL1XA, and DJ4KW. Zij zochten operators die gedurende tenminste 30 minuten 40 woorden per minuut (WPM) konden opnemen. Daarmee wilden ze CW in het algemeen en QRQ (high-speed) morse in het bijzonder bevorderen.

Opgericht in 1961

Hoewel de oprichting van de VHSC op 1 mei 1961 was begonnen de voorbereiding al in het jaar daarvoor. Toen werd namelijk al het VHSC-comité opgericht. Dat bestond uit PA0LXL, DL1XA en DJ4KW. Een van de eerste taken van het comité was om genoeg QRQ-operators te vinden. Die moesten namelijk allemaal voldoen aan het bovengenoemde criterium: 40 WPM gedurende 30 minuten. Deze groep zou nieuwe leden moeten aanbevelen. Uiteindelijk vonden ze wereldwijd 29 amateurs, die hieraan voldeden. De VHSC werd opgericht onder auspiciën van de VERON en de DARC.

Leden uit de begintijd nog steeds actief

De 29 operators werden de stichters en de eerste leden van de VHSC. Enkele van deze eerste leden zijn nog steeds actief. Zij zijn al 60 jaar lid! Onder hen PA0LXL, DJ4KW, DJ5ZN, DJ3VY, N9SW en G3KMQ. In de loop der jaren groeide de club uit tot ruim 300 leden. In 2020 waren er 294 zendamateurs lid van de VHSC. Voor een lidmaatschap is het tonen van eerdergenoemde vaardigheden vereist, zowel in het nemen als geven van 40 WPM. Uiteraard zonder gebruik te maken van toetsenborden of decoders.

Meer speciale roepnamen

Speiale roepletters, die ook actief zijn: PA60VHSC = PA5V, PH60VHSC = PA0INA, OZ60VHSC = OZ1JHM, Z360VHSC. Maar let op, er kunnen ook nog andere roepletters actief worden. Tot 1 juni 2021 zijn zij op de banden te vinden.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van de VHSC en de QRZ-pagina van OZ60VHSC. Kijk ook eens naar hun laatste nieuwsbulletin.

Morse is immaterieel cultureel erfgoed!

Meer over Morserunner en het logprogramma N1MM