WSJT-X-ontwikkelaar Bill Sommerville (G4WJS) SK

Foto Bill Sommerville

Bill Sommerville (G4WJS)
(Foto: RSGB)

WSJT-X-ontwikkelaar Bill Sommerville (G4WJS) is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat bericht ontving de IARU-R1 van nobelprijswinnaar Joe Taylor. Samen met Joe en Stan Franke (K9AN) ontwikkelde Bill innovatieve digitale transmissiemodes, zoals FT8, in het populaire softwareprogramma WSJT-X. Bill was de eerste die zich in 2013 bij het WSJT-X-ontwikkelingteam van Joe voegde.

Bill Sommerville

Joe Taylor: “Bill was nauw betrokken bij WSJT‑X en aanverwante softwareprojecten. Onze gratis opensourcesoftware zou zijn wereldwijde populariteit en invloed op amateurradio nooit bereikt hebben zonder de essentiële bijdragen van Bill.

Naast het schrijven van code voor belangrijke delen van de gebruikersinterface van WSJT‑X, hielp Bill ook mee om de algehele programmastructuur dichter bij professionele standaarden te brengen. Bovendien besteedde hij ontelbare uren aan gebruikersondersteuning. Daartoe beantwoordde hij geduldig de vragen op WSJT-X-forums.

Ik ben pas net begonnen na te denken over de vele manieren waarop ik Bill zal missen – om nog maar te zwijgen over hoe we allemaal zijn immense en positieve invloed op WSJT‑X en aanverwante projecten zullen missen. Al meer dan acht jaar communiceerden Bill en ik nauw en regelmatig over amateurradio-onderwerpen, soms vele malen per dag. Misschien kan ik er binnenkort meer over schrijven.

Rust in vrede, beste vriend G4WJS.

– Joe, K1JT

 

Bron: IARU-R1