Tweede betaversie van WSJT-X 2.2.0

WSJT-X versie 2.2.0Een tweede betaversie (“release candidate”), WSJT-X versie 2.2.0-rc2, is nu beschikbaar om te downloaden van de WSJT-X-website, samen met een lijst met nieuwe functies.

Het WSJT-X-ontwikkelingsteam heeft ook aanvullende FT8 “overflow”-frequenties gepubliceerd. In de Release Notes van de WSJT-X 2.2.0-rc2 wordt dit uitgelegd.

Extra 3 kHz subband

Door het verhoogd gebruik van FT8 op 40, 30 en 20 meter, zijn de standaard 3 kHz-subbanden vaak overvol met signalen. Overbezetting van deze 3 kHz-subbanden moedigt sommigen aan om hun eindversterker in te schakelen. Dat maakt de zaken echter alleen maar erger.

Op proefbasis, en als reactie op talloze suggesties van over de hele wereld, hebben we een tweede set voorgestelde frequenties voor FT8 toegevoegd op drie HF-banden alsook op 6 meter. Deze voorgestelde frequenties voor FT8 zijn: 7.071, 10.133, 14.071 en 50.310 MHz.

wsjt-x van Joe TaylorDeze frequenties verschijnen in uw drop-down bandselectielijst als u naar het tabblad ‘Instellingen | Frequenties’ gaat. Daarna klikt u met de rechtermuisknop op de frequentietabel en selecteert u ‘Reset’. De nieuwe FT8-frequenties kunt u ook handmatig toevoegen.

Als de conventionele FT8-subband op 6, 20, 30 of 40 meter te vol lijkt, probeer dan de ingestelde frequentie 3 kHz te verlagen. Overigens stelt WSJT-X uw frequentie in op de laagste frequentie voor de geselecteerde mode en band wanneer u van band wisselt.

De laatste stabiele release van WSJT-X is 2.1.2 (“general availability” of GA).

Meer informatie

De laatste stabiele release van WSJT-X is 2.1.2 (“general availability” of GA). Een overzicht met wijzigingen in de nieuwe betaversie van WSJTX sinds WSJT-X 2.1.2 is te vinden in de cumulatieve release-opmerkingen. Zie de WSJT-X website en ook de list of new features. Dit is ook te vinden in de bijgewerkte WSJT-X 2.2.0 gebruikershandleiding.
https://wsjt.sourceforge.io/index.html vanaf eerdere versies van WSJT-X zou probleemloos moeten gebeuren. Het is niet nodig om een ​​vorige versie te verwijderen of bestanden te verplaatsen. Mogelijk wilt u de nieuwe versie installeren in een andere map dan uw WSJT-X 2.1.2-installatie.

Links naar installatiepakketten voor Windows, Linux en Macintosh zijn hier beschikbaar:
https://wsjt.sourceforge.io/index.html. Scroll naar beneden om “release-kandidaat: WSJT-X 2.2.0-rc2” te vinden.

WSJT-X heeft een licentie onder de voorwaarden van versie 3 van de GNU General Public License (GPL). De ontwikkeling van deze software is een samenwerkingsproject waaraan vele radioamateurs hebben bijgedragen. Als u onze code gebruikt, laat het ons dan weten. Mocht u bugs vinden of verbeteringen aanbrengen in de code, meld dit dan tijdig aan ons.

We hopen dat je deze bètaversie van WSJT-X 2.2.0 met plezier zult gebruiken. Meld bugs door de instructies in de gebruikershandleiding te volgen.

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ

bron arrl.org