WSJT-Z, een aangepaste WSJT-X-versie

WSJT-ZWSJT-Z is een aangepaste WSJT-X-versie. Tom Rudzinski SQ9FVE  schreef WSTJ-Z op basis van het oorspronkelijke WSJT-X-programma. Je kan deze nieuwe versie installeren op je PC naast de bestaande versie van WSTJ-X. WSJT-Z is een kloon en modificatie van het oorspronkelijke WSJT-X programma, dat was ontworpen om radioverbindingen met zeer zwakke signalen te vergemakkelijken. Deze versie heeft een paar filteringen voor prefixen en DXCC, maar ook een auto CQ functie waarbij het QSO automatisch opgeslagen wordt en daarna opnieuw CQ wordt geroepen.

Kloon van WSJT-X

WSJT-Z is een kloon en modificatie van het oorspronkelijke WSJT-X programma, dat was ontworpen om radioverbindingen met zeer zwakke signalen te vergemakkelijken. WSJT-X was gebaseerd op een eerder programma, WSJT, uitgebracht in 2001 door Joe Taylor, K1JT. WSJT-Z was voorheen bekend als WSJT-X SQ9FVE Full-Auto Mod, geschreven door Tom Rudzinski, SQ9FVE.

WSJT-Z bevat de open source WSJT-X software en breidt die uit met de volgende extra functies:
– Gewijzigde gebruikersinterface, inclusief een groter deelvenster Band Activiteit
– Uitgebreide filterfuncties
– Auto CQ en automatisch antwoorden
– QRZ.COM integratie
– Audio waarschuwingen
– DXCC / Continent filtering
– Amerikaanse staat filteren
– Extra weergaven van de gedecodeerde berichten en extra roepnaam informatie
– Integratie met PSKReporter.

WSJT-Z ondersteunt echter alleen FT4, FT8, JT*, en WSPR, waarschuwt de User Guide expliciet. Maar zie hiervoor ook de laatste paragraaf.

Automatische uitzendingen

Hoewel WSJT-Z een grote mate van automatisering biedt, moeten gebruikers altijd bij hun transceiver zijn. Tenzij geautomatiseerde bediening op uw locatie legaal is. Hoewel de software automatisch kan uitzenden is het zich niet bewust van de aanwezigheid van andere signalen op de frequentie. Het kan hierdoor interferentie veroorzaken bij andere stations. Maar ook onnodige transmissies genereren. Beschadiging van de apparatuur is daarnaast mogelijk door oververhitting bij langdurige transmissies. Maar bijvoorbeeld ook door gebruik met een verkeerd afgestemde antenne.

In een standaardinstallatie vervangt WSJT-Z WSJT-X Dat betekent dat gebruikers niet tussen de twee pakketten hoeven te switchen. Gebruikers kunnen ze echter in aparte mappen installeren als ze willen kunnen schakelen tussen beide pakketten.

Handleiding WSJT-Z

Een beschrijving van WSJT-X en een volledige gebruikershandleiding zijn beschikbaar op de WSJT Home Page. Deze gebruikershandleiding voor WSJT-Z is GEEN kopie van de volledige WSJT-X gebruikershandleiding en richt zich alleen op de verbeteringen en verschillen tussen de twee pakketten. Gebruikers zullen het nuttig vinden om op zijn minst de WSJT-X gebruikershandleiding te lezen, en misschien zelfs WSJT-X te installeren voordat ze WSJT-Z proberen te gebruiken.

Pop-up helpfunctie

Veel velden in het programma, vooral diegene die uniek zijn voor WSJT-Z, hebben pop-up helptekst die verschijnt wanneer de gebruiker de muis boven dat veld houdt. Op veel plaatsen in het programma zijn contextmenu’s met de rechtermuisknop beschikbaar. Die geven extra opties, of extra manieren om sommige functies te openen.

Video’s

Een aantal amateurs hebben gidsen of video’s gemaakt voor de bediening van FT4 en FT8, met veel nuttige tips en technieken. Bijvoorbeeld deze van Gary Hinson, ZL2IFB: de FT8 Operating Guide, HF DXing met zwak signaal voor technofielen. Hoewel het niet specifiek over WSJT-Z gaat, is de algemene radio
en computeropstelling hetzelfde, en veel van de technieken zijn ook van toepassing.

Ondersteunde modi

Volgens Franz – OE3FVU/PE0WGA (ex-PE3FVU, ex-PA0WGA) is het met WSJT-Z mogelijk met alle modi te werken, die WSJT-X kent. Dit is wat hij schrijft: WSJT-Z ondersteund exakt dezelfde modi als WSJT-X dus óók: FST4W, MSK144 en Q65*.  Met name de laatste twee modi zijn buitengewoon belangrijk voor de VHF en UHF DX’er: MSK144 voor Meteor Scatter en Q65 voor EME en Iono Scatter. Daarnaast “echo” om EME-echometingen te doen en ook “Freqcal” om de eventuele VFO afwijking van de gebruikte TRX te bepalen en te compenseren.

Helaas wordt in WSJTx en dus ook in WSJTz FSK441 niet ondersteund. FSK441 is nog steeds in gebruik voor MS omdat dat veel flexibeler is. Dat is weliswaar beschikbaar in MSHV, maar daar zijn weer veel andere nadelen aan, zoals dat het automatisch loggen en het simultane gebruik van meerdere sessies voor verschillende banden niet zo efficient mogelijk is als bij WSJTz. Ikzelf heb vrijwel altijd 3, maar soms ook 4 sessies tegelijk draaien: 1 voor 2m FT8; 1 voor 2m MSK144 en 2 voor 2 verschillende HF banden. Alle 3 of 4 sessies loggen automatisch naar HRDlobook en VQlog.

 

Meer info: https://sourceforge.net/projects/wsjt-z/files/Packages/

WSJT-Z User Manual

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ en Franz, OE3FVU/PE0WGA