Heeft Joe Taylor K1JT amateurradio vernietigd?

Heeft Joe Taylor K1JT amateurradio vernietigd?

Tardis tijdmachine

Ik ben net teruggekeerd van een reis in mijn tijdmachine. Vandaar dat ik ondubbelzinnig kan zeggen dat de geschiedenis de dood van amateurradio toeschrijft aan Joe Taylor in het jaar 2017.

Dus ja, dat deed hij!

Het jaar 2018 AD markeert in feite het begin van de “hampocalypse“. En dit jaar wordt bij voormalige radioamateurs bekend als 1 AT (het eerste jaar “After Taylor“).

De vooraanstaande wetenschapper had natuurlijk wat hulp. Maar net als de “griepepidemie” van 2027 (dat merk je te zijner tijd nog wel), waarin een verzwakt pathogeen dat aangenomen werd experimenteel van aard te zijn, ontsnapte en zichzelf snel vermeerderde, groeide Taylor’s FT8 digitale modus exponentieel. En daarmee verstikte het andere modi. Omdat het voorbij praktische grenzen schoot.

Tegen de tijd dat FT9 en FT10 werden vrijgegeven – modi die een kleine hoeveelheid interactie in realtime mogelijk maakten (voorheen bekend als “conversatie”) – was het te laat. Zendamateurs, de weinigen die overbleven, weigerden persoonlijke beleefdheden uit te wisselen. In plaats daarvan waren ze volledig gefocust op door de machine geverifieerde signaalrapporten. En natuurlijk locator uitwisselingen……

Dit zijn de prikkelende eerste alinea’s van een tekst geschreven door Kirk Kleinschmidt (NT0Z). De gehele Engelstalige tekst is hier te lezen. Maar, ga er wel even goed voor zitten. Wellicht ben je het Engels niet machtig genoeg? Dan is de automatische Nederlandse vertaling door Google een aardige optie. Maar lees even door de suffe vertaalfouten heen. Bijvoorbeeld wanneer ergens “hammen” staat. Dan moet dat natuurlijk “radioamateurs” zijn. En zo zijn er meer “eerlijke vergissingen” van Google. Echter, het verhaal komt toch redelijk goed uit de verf in deze machine-vertaling.

Maar waar gaat het nu over?

Volgens mij is het niet zo dat Joe Taylor amateurradio vernietigd. Integendeel, zijn vindingen verrijken onze hobby. Maar die verrijking heeft natuurlijk wel consequenties. En dat is precies wat Kirk Kleinschmidt beschrijft. Zo verschuiven interesses van amateurs. En daardoor raken oude vertrouwde modi uit de mode. Voor je het weet zit overal een processor in. En dat terwijl velen van mening zijn dat menu’s beter tot hun recht komen in restaurants, dan in radiosets. Maar het doet er niet toe of ik wel of niet van mening ben dat K1JT amateurradio vernietigd. Immers, het gaat om jouw mening, onderbouwing en visie!

Vandaar deze oproep tot discussie en reflectie. Ga naar onze VERON Facebook pagina en laat van je horen. Ben je van mening dat amateurradio vernietigd wordt door al die moderne ontwikkelingen? Of kun je niet wachten op het volgende stuk software om nog complexere dingen met radiogolven te doen? En hoe zit het met de jeugd? Trekken we jongeren aan met deze Hi-Tech? Of moeten we niet zo op die toch al overbelaste doelgroep focussen? Alle meningen zijn van harte welkom. Maar graag wel met een beetje onderbouwing. Want alleen dan kunnen we er ook echt mee aan de slag. Laat van je horen!

’73 Johan/PE1PUP