PA0NON, Jan Rozema IARU-R1 noodcommunicatie coördinator Nederland

PA0NON, Jan Rozema IARU-R1 noodcommunicatie coördinatorSinds 17 december 2019 neemt Jan Rozema, PA0NON de rol op zich als IARU1 noodcommunicatie coördinator voor Nederland.  Jan neemt deze taak over van Wim Visch PG9W.

Wat doet de IARU-R1 noodcommunicatie coördinator Nederland

Het onafhankelijk coördineren van grensoverschrijdende noodcommunicatie van en naar Nederland. Coördineren van noodcommunicatie aanvragen vanuit IARU-R1, R2 en R3 met de nationale noodcommunicatie organisatie. Tevens het verzoek voor assistentie vanuit ons eigen land aan buitenlandse noodcommunicatie organisaties.

Voor Nederland is dit de stichting DARES (Dutch Amateur Radio Emergency Service). Dus Jan werkt nauw samen met DARES. Maar kan ook een beroep doen op de radioamateurverenigingen met het verzoek aan haar leden om bijvoorbeeld noodfrequenties uit te luisteren, de bekende AOZ (amateur op zolder).

Jan PA0NON combineert zijn taak als IARU-R1 noodcommunicatie coördinator met zijn functie DARES regio coördinator regio’s Gooi en Flevoland.

DARES verzorgt en coördineert noodcommunicatie Nederland

Als reguliere communicatiemiddelen zijn uitgevallen kan DARES door de overheid worden gealarmeerd. De DARES regio coördinator zal dan via een vaste gestelde procedure inventariseren welke deelnemers op dat moment inzetbaar zijn en welke apparatuur zij tot hun beschikking hebben. Daarna zullen teams van 3 tot 5 personen met hun apparatuur worden ingezet om verbindingen tussen diverse locatie op te zetten. Indien nodig kan een beroep worden gedaan op deelnemers uit andere regio’s, maar vooral ook op de zendamateurs “op zolder”.

Meer informatie