Kom uit de shack en laat de radiohobby zien

Maak amateurradio zichtbaar, zendamateur in de mediaOp 11 mei 2019 staat in de Limburger het bericht, “Zendamateurs mogen militairen dwarszitten”. Een van de vele berichten die in het afgelopen jaar in de regionale media is verschenen. Maar dat is nog niet alles. Ook zijn er berichten verschenen in de landelijke media en op de regionale televisie. VERON afdelingen hebben gehoor gegeven om amateurradio zichtbaar te maken. Maar ook gecombineerde afdelingen van VERON en VRZA, en individuele radioamateurs hebben het afgelopen jaar hun best gedaan en de radiohobby laten zien.

Zendamateur, nog steeds een boeiende hobby

De radiohobby speelt zich toch voornamelijk af achter de voordeur. Hierdoor is de hobby bijna niet zichtbaar voor de buitenwereld en zijn reacties als “bestaat dat nog” niet uitzonderlijk. Reden voor Johan, PA3JEM, voorzitter VERON PR commissie om tijdens de verenigingsraad van 2018 de afdelingen op te roepen om amateurradio zichtbaar te maken. Hier een korte opsomming van berichten die in 2019 in de media zijn verschenen. Amateurradio leeft en is nog steeds een boeiende technische hobby. Voor jongeren een moment om kennis te maken met de techniek achter de mobiel en wifi.

In de Media

De Limburger

Op 11 mei staat in de Limburger de kop “Zendamateurs mogen militairen dwarszitten”. Leden van de Afdeling zuid Limburg mochten de rol van vijand invullen.  Taak van de EOV om signalen uit te peilen, onderscheppen en wegdrukken van signalen. Op de website van A22 is het hele artikel ook te lezen.

ElectorLabs

In ElectrorLabs magazine (voorheen Elektuur) van maart/april 2019 staat een artikel dat is geschreven door de EMC en PR commissie. Met hierin aandacht voor de storende ledlampen.

Tubantia

Een verslag van scouting Neede die voor de 45ste keer meedoen met de Jamboree on the Air JOTA-JOTI. Henrie PA0TWE van afdeling A40 Twente heeft voor de 25ste keer de organisatie in handen. Dit is dan ook de plek waar het landelijke station PA6JAM/J zich had gevestigd. Het hele artikel is ook te lezen via de website van Tubantia. Ook doet Tubantia verslag op de regionale Televisie en is hier te zien

Beverwijk in het nieuws

Zendamateurs willen meer jongeren aan zich binden – IJmond Radio Club nog altijd springlevend. Een mooi artikel over de IJmondse radioclub die op zoek is naar nieuwe leden. Het artikel is net als de andere artikelen te lezen op het interner en wel op de website van Rodi.

RTV Dordrecht

Scouting vereniging Tesra komt in het nieuws vanwege het opbouwen van de toren waarin de antennes worden geplaatst. De beelden zijn hieronder te zien en ook beschikbaar op YouTube.

BN De Stem

BN De Stem is op bezoek geweest bij de Winter YOTA. Met een mooi artikel wat de YOTA inhoud. Het artikel is te lezen op de website van BN De Stem.

Noordholland Dagblad

Een verslag over Guido van den Berg die in 40 jaar alle landen van de wereld heeft gewerkt en bevestigd middels QLS-kaart. Het artikel is te lezen op de website van het Noordhollands Dagblad. Maar helaas alleen leesbaar als u een abonnement heeft.

MagPi

MagPi nummer 9In MagPi nummer 9 uitgebreid aandacht voor projecten voor de radiozendamateur. Met ook een interview met Ruud PA3RW. Lees meer op deze pagina.

NRC

In de rubriek “Vrij zijn” een interview met PB8DX over de radiohobby. En waarom voor hem vrij zijn is het maken van radioverbindingen over de hele wereld. Het artikel staat op de website van de NRC.

Nieuwsblad IJmuiden

Radio Club Kennemerland heeft een hechte samenwerking met de afdeling Kennemerland van de landelijke vereniging voor zendamateurs VERON. RCK houdt een open dag om bezoekers uit te leggen waar die antennes nu voor dienen en alle vragen te beantwoorden. Het artikel staat  op de website van het Nieuwsblad van IJmuiden.

Omroep Flevoland

A41 start een actie om de 2 meterband te behouden. Via een 2 meter propagatie experiment vraagt A41 Flevoland aandacht van de media om het voorstel van de IARU kracht bij te zetten. Omroep Flevoland heeft hier op verschillende manieren aandacht aan besteed.

BN De Stem

PA1UN, Jan geeft een interview en legt duidelijk uit wat een radiozendamateur is en wat deze doet. Ook compleet met een videoweergave. Het artikel is te lezen op BN de STEM.

PZC, het Zeeuwse nieuws

Hierin een aankondiging voor het Lighthouse weekend. Hier mogen kinderen even zendamateur zijn. Het artikel is te vinden op de website van PZC.

Eindhovens Dagblad

ED publiceert over de Jamboree on the Air. Dit weekend staat voor de Graaf Folke Bernadotte groep II in het teken van communicatie. Met traditionele apparatuur werd er net zo makkelijk gesproken met Amerika als Eersel. Net als de overige artikelen is het hier te lezen.

Ons Almere

Hierin is A41 Flevoland er wederom in geslaagd aandacht te vragen voor het 2 meter voorstel van Frankrijk. Als u interesse heeft kunt u het artikel hier lezen.

Gouwe Koerier

In de Gouwe Koerier het artikel over de Mr. van Daalgroep tijdens de JOTA-JOTA van 2019. Via radiozenders en internet leggen scouts contact met andere scoutinggroepen van over de hele wereld. Het is een groots evenement waar jaarlijks zo’n 1,3 miljoen scouts aan meedoen! Zo ook de Boskoopse Scouting Mr. van Daalgroep. Lees ook dit artikel hier.

Reformatorisch Dagblad

Hierin ook een mooi artikel en wel over Albert Bloeming voorzitter van afdeling a11 Zuidoost Drenthe. Albert vertel dat hij al vanaf zijn 12 aan radio’s sleutelt. Daarmee begint dan ook de radiohobby. Ook dit artikel staat online en wel hier.

Streekblad

Als er verbindingen worden gemaakt met PA6MSW, dan hebben we het over het Museum Stoomgemaak Winschoten. Sjohnie Kloet van A19 Groningen legt hierin uit hoe de wereld is veranderd met amateurradio. Het artikel staat online is is ook hier te vinden.

en er is nog veel meer…

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?