Bob Heil K9EID Silent Key

Charlie Hartley KF0OOP meldt zich aan als ARRL-lid terwijl zijn grootvader Bob Heil K9EID glimlachend toekijkt. Charlie had in het geheim gestudeerd voor zijn examen. Nadat hij geslaagd was, onthulde hij als verjaardag-verrassing zijn nieuwe privileges en zijn roepnaam aan zijn beroemde opa.

De man die het geluid van live rock-‘n-roll-muziek definieerde en de principes van audiotechniek in het reguliere amateurradiogebruik bracht, Bob Heil K9EID is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was een ARRL Life Member. Een Facebook-bericht van het bedrijf HEIL HAM RADIO bracht hulde aan hun oprichter. “Bob vocht een dappere, jarenlange strijd tegen kanker en overleed vredig omringd door zijn familie.”

Het was triest om te vernemen dat Bob Heil K9EID overleed op 28 februari 2024 na een jarenlange strijd tegen kanker.
Bob was de oprichter van het bedrijf HEIL SOUND, dat wereldwijd bekend staat om audioapparatuur zoals microfoons en koptelefoons voor de amateurradiogemeenschap en de muziekindustrie.

Heil Ham Radio

HEIL HAM RADIO heeft de volgende verklaring uitgegeven… ” Onze geliefde oprichter Bob Heil K9EID is nu Silent Key. Bob vocht een dappere strijd tegen kanker en stierf vredig omringd door zijn familie. Bob’s levenslange passie voor amateurradio was duidelijk voor iedereen die bij de hobby betrokken was. Alles wat Bob deed voor de verbetering en de groei van amateurradio – van zijn instructiehandboeken en talloze presentaties tot zijn steun aan de ARRL en jeugdprogramma’s – was gebaseerd op de basis en de geest van dienstverlening. Bob was een Elmer voor ons allemaal. Hoewel de aanwezigheid van Bob enorm gemist zal worden, zal zijn impact op de radiohobby en iedereen die er mee te maken heeft voor altijd gevoeld worden. Namens Bob aan alle amateurradio-operators wereldwijd, 73. ”

Heil Sound

Hij richtte in 1966 HEIL SOUND op, waarmee hij het sjabloon creëerde voor moderne concertgeluidssystemen voor muzikanten als de Grateful Dead, The Who, Joe Walsh en Peter Frampton. De talkbox die wordt gebruikt op de iconische liveplaat Frampton Comes Alive! was van het ontwerp van Bob Heil. Zijn audiotechnische producten zijn opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame en hij werd in 2007 geëerd met de Parnelli Audio Innovator Award voor zijn impact op de live-geluidsindustrie.
“Mijn leven draaide om het bereiken van geweldig geluid, of het nu op het concertpodium of in de amateurradiowereld was”, vertelde Bob Heil in 2022 . “Ik heb HEIL SOUND zien evolueren van een regionaal geluidsbedrijf naar een microfoonfabrikant van wereldklasse. Dit bedrijf is mijn passie geweest”, zei hij.

Parallel aan zijn commerciële en artistieke succes in livemuziek, liep zijn passie voor amateurradio. Hij was vanaf jonge leeftijd actief in de hobby en combineerde zijn expertise in audiotechniek met zijn liefde voor radio. HEIL HAM RADIO is opgericht om microfoons, headsets en andere apparatuur voor radioamateurs te produceren met de nadruk op hoogwaardige audio.

Bob Heil K9EID stond bekend als een mentor die het leuk vond om anderen te helpen succes te vinden in de amateurradio. Onlangs werd zijn kleinzoon Charlie Hartley KF0OOP een erkend radioamateur om Bob Heil te verrassen voor zijn verjaardag. Zij woonden beiden op 27 januari 2024 de ARRL Midwest Convention /Winterfest in St. Louis (Missouri) bij, die wordt georganiseerd en gesponsord door de St. Louis and Suburban Radio Club.

W1AW

Bob Heil was een genereuze donateur aan amateurradio-organisaties, waaronder de ARRL. Onlangs doneerde hij nieuwe audioapparatuur aan het Hiram Percy Maxim Memorial Station, W1AW. Zie hier het bericht.

Zijn vrijgevigheid en vriendelijke aard zullen door velen worden gemist, waaronder ook door ARRL-Directeur Ontwikkeling Kevin Beal K8EAL.
“Bob was op veel gebieden een titaan. Hij was genereus met zijn tijd, bood scherpe inzichten en had het hart van een filantroop in de ARRL Maxim Society. Hij was in hart en nieren een gentleman die overal waar hij kwam gemakkelijk vrienden maakte, van rocksterren tot captains of industry. Ik beschouw het als een voorrecht dat ik ook een vriend van hem ben geworden en dit allemaal dankzij de amateurradio.”, zo verklaarde hij.

Bob Heil stond bekend om zijn passie voor AM-operaties. Hij was jarenlang presentator en on-camera host van de Ham Nation-podcas. Eerbetoon aan Bob Heil overspoelde de sociale media, ook van zijn mede-presentatoren.

ARRL

 

De ARRL-president Rick Roderick K5UR zei dat het overlijden van Bob Heil een aanzienlijk verlies is.
“De technische prestaties van Bob Heil, die audio van hoge kwaliteit naar de amateurradio bracht, verbleken in vergelijking met zijn vrijgevigheid en bereidheid om zijn collega radioamateurs te helpen. Hij staat al lang bekend als iemand die graag wil helpen met mentoren en lesgeven. Zijn nalatenschap in onze hobby zal lang duren. Onze gedachten zijn bij zijn dierbaren.”, zo verklaarde hij.

bron: ARRL

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ