PA10BMZ bevrijdingsmuseum Zeeland actief op 26 oktober 2019

PA10BMZ bevrijdingsmuseum Zeeland actief op 26 oktober 2019Op 26 oktober bestaat het Bevrijdingsmuseum Zeeland 10 jaar. De VRZA afdeling Zuid West Nederland en VERON afdeling Walcheren vieren dit met PA10BMZ. Het special event station PA10BMZ zal actief zijn op 26 oktober 2019 tussen 08:00u – 17:00u. We zullen actief zijn met originele apparatuur uit WOII op 80 meter (AM en CW). Maar ook met wat modernere apparatuur op de overige HF-banden (SSB en CW). Ook zal er een station actief zijn op 2-meter.

Bewogen geschiedenis van Zeeland

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de ‘Slag om de Schelde’. De Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Inzet was het op gang brengen van de scheepvaart naar de havens van Antwerpen. Waardoor de geallieerde oorlogsinspanningen van een cruciale aanvoerlijn kon worden voorzien, en het vastgelopen offensief in West-Europa weer in beweging kon komen. De uitkomst van deze cruciale operatie was direct beslissend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.

De verhalen van toen zijn nog steeds van nu.

De Amerikaanse president Roosevelt formuleerde in januari 1941 de Vier Vrijheden, welke noodzakelijk zijn voor een menswaardige wereld. De uitkomsten van de Slag om de Schelde, het openstellen van de haven van Antwerpen, waren bepalend voor de plannen voor de oprichting van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Dit rechtvaardigt de opoffering, toen en nu.

PA10BMZ: Bevrijdingsmuseum bestaat 10 jaar

Op 26 oktober 2019 opent het museum haar uitbreiding voor het publiek. Tevens is dit de viering van het tienjarig bestaan van het museum. Het park, wat onderdeel uitmaakt van het Bevrijdingsmuseum Zeeland is uniek. Nergens in West-Europa is er sprake van een dergelijke opzet. Het park visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder.

Om deze opening luister bij te zetten, zal het special event station PA10BMZ actief zijn op 26 oktober 2019 tussen 08:00 uur – 17:00 uur.
We zullen actief zijn met originele apparatuur uit WO II op 80 meter (AM en CW). Maar ook met wat modernere apparatuur op de overige HF banden (SSB en CW). Ook zal er een station actief zijn op 2 meter.

Enigma replica

Daarnaast zal er, aan de hand van een Enigma replica, uitleg worden gegeven over de geheime cryptomachine welke door de Duitsers met name in de onderzeebootoorlog werd gebruikt, maar ook een belangrijke rol speelde tijdens de Slag om de Schelde.

Bezoekers zijn van harte welkom

Op 26 oktober is het museum weer geopend na een ingrijpende herinrichting. Het museum de gehele dag geopend. Kijk op de website van het Bevrijdingsmuseum Zeeland voor mee informatie

Inlichtingen

Karin Mijnders, PA2KM (Voorzitter VRZA afdeling Zuid West Nederland)
Dan de Bruijn, PA1FZH (Voorzitter VERON afdeling Walcheren)