Roepnaam prefix OS in België van 18-4 tot 12-12-2021

roepnaam prefix OS in BelgiëBelgische radioamateurs en radioclubs met en ON-prefix mogen ook de roepnaam prefix OS gebruiken in België. Dit meldt de Raad van het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie). De Raad staat het aan elke houder van een Belgische roepnaam toe om de prefix “OS” te gebruiken in plaats van de standaardprefix “ON”. En dit tijdens de periode van 18 april 2021 tot en met 12 december 2021.

WARD

Inzake radioamateurisme zijn twee gebeurtenissen van speciaal belang dit jaar. In de eerste plaats de “Internationale Dag van de Radioamateur” (WARD). Die vindt plaats op 18 april 2021, met als thema “Home, but never Alone”. Deze dag heeft als doel de radioamateurs te stimuleren tot het experimenteren met radio en techniek. Het thema toont het belang van dit specifieke sociaal netwerk tijdens de huidige pandemie.  Die heeft tenslotte veel mensen in een sociaal isolement geduwt.

Marconi

Ten tweede is de verjaardag van de eerste transatlantische radiotransmissie op 12 december 2021. Op die datum 120 jaar overbrugde Guglielmo Marconi voor het eerst draadloos de Atlantische oceaan met radiosignalen. Dit luidde het telecommunicatie tijdperk in. Daarmee stond het ook aan de wieg van wat vele radioamateurs nu nog elke dag doen.  Het Instituut wenst deze gebeurtenissen extra in de kijker te zetten en te ondersteunen.

Roepnaam prefix OS

De huidige roepnaam die voorbehouden is voor het radioamateurisme in België is samengesteld uit de prefix “ON” gevolgd door een cijfer en twee of drie letters. Gelet op het historisch belang van de eerste trans-Atlantische radiotransmissie in de telecommunicatiesector en het belang om dit specifieke sociaal netwerk te kunnen onderhouden tijdens crisissituaties zoals de huidige pandemie, zal het BIPT alle houders van een Belgisch bedieningscertificaat van de 5e categorie en alle rechtspersonen, houder van een Belgisch roepnaam, toelaten om in hun roepnaam een speciale prefix te gebruiken vanaf 18 april tot en met 12 december 2021.

Niet voor roepnamen met 1-letter-suffix

Dit besluit is niet van toepassing in het kader van het gebruik van een korte roepnaam (die in de suffix slechts één letter telt), omdat daarin sommige gevallen al een prefix “OS” staat, hetgeen tot verwarring zou leiden bij de identificatie van de stations. Het is evenmin van toepassing in het kader van het gebruik van een onbemand radioamateurstation want deze stations zijn internationaal verbonden via een roepnaam “ON0”. Ook hier moeten alle risico’s op verwarring vermeden worden.

Op initiatief van het BIPT mogen dus radioamateurs en radioclubs in België de gewone prefix “ON” in hun roepnaam vervangen door de speciale prefix “OS” in de periode van 18 april 2021 tot en met 12 december 2021.

bron: UBA

Met dank aan Ronny Plovie, ON5CQ