Noodcommunicatie via de AMSAT-satelliet AO-92

Op 27 augustus 2019 doorkruisten Clayton (W5PFG) en zijn vader Jack (AC5DI) de Chihuahuan-woestijn in het Big Bend National Park (Texas, VS). Helaas kwam toen hun voertuig vast te zitten in de modder, veroorzaakt door de recente moessonregens. Geen prettige situatie bij temperaturen die in augustus kunnen oplopen tot 43-47 C. Omdat ze tot aan de assen vastzaten, konden ze niet zelf loskomen en hadden daarom de hulp nodig van de Park Rangers. Er is echter geen dekking voor mobiele telefoons in het park. Daardoor konden ze niet op de gebruikelijk manier om hulp vragen. Noodcommunicatie via de AMSAT-satelliet AO-92 bood gelukkig uitkomst.

Noodcommunicatie via AO-92

Clayton wist namelijk dat hij ook mobiel over de FM-transponder van deze satelliet kon werken. Tijdens een passage van de satelliet wist hij contact te leggen met Kevin (KK4YEL) in Florida. Toen Clayton zijn noodbericht overbracht aan Kevin, waren er diverse andere stations stand-by. Het noodbericht bevatte details over de situatie, waaronder de exacte lengte- en breedtegraad, het telefoonnummer voor het Big Bend National Park, de voertuigbeschrijving en informatie over het welbevinden van Clayton en Jack.

Andere stations die naar de noodcommunicatie luisterden, waaronder Brian (KG5GJT), namen direct contact op met het hoofdkantoor van het park. Binnen twee uur arriveerden de Park Rangers en herstelden het vastzittende voertuig. Niemand raakte gewond en er was geen apparatuur beschadigd.

Clayton en Jack bedanken Kevin (KK4YEL), Brian (KG5GJT), de Park Rangers en andere betrokkenen hartelijk voor de hulp bij hun bevrijding uit de hachelijke situatie.

De reis door de Chihuahuan-woestijn

Clayton en Jack reisden naar DL88jx om daar QSO’s te maken. Deze Maidenhead-locator is erg populair bij ARRL-leden die het VHF/UHF Century Club Award willen behalen. Clayton had eerder twee succesvolle reizen naar DL88jx gemaakt.

Audio-opnames

Een aantal amateurs hoorden de noodcommunicatie van de twee avonturiers en hebben daarvan een opname gemaakt.

Opname van KQ4MM:
https://twitter.com/KQ4MM/status/1166396579416354816

Opname van CO6CBF/W5CBF:
https://twitter.com/CO6CBF/status/1166432549847085056

 

Bron: AMSAT