Electron oktober 2019

Op de Electron oktober 2019 voorpagina

Op de voorpagina van de Electron oktober 2019 de proefopstelling CTCSS toogenerator.

CTCSS toongenerator

Waar is de tijd gebleven dat een repeater geactiveerd moest worden met een 1750Hz-toon? Hele avonden geoefend op het zelf fluiten van 1750 Hz. Tegenwoordig gebruikt men CTCSS. Weleens geprobeerd 77 Hz te fluiten en een QSO te voeren? Een leuk en eenvoudig bouwproject door PA0PRG.

Morse-challenge tijdens Dag voor de Radioamateur

Zeker nu de VERON (in Nederland) de beheerder is van het cultureel immaterieel erfgoed Morse mag je de Morse en straight key Challenge niet missen. Dit jaar voor de derde keer georganiseerd tijdens de Dag voor de RadioAmateur door Hans Remeeus PA0Q, Ad Wouterson PA2PCH en Harm Paas PA0HPG, ervaren radiozendamateurs met CW als een van hun favoriete modes.

QO-100 Es’hail 2

Poll van der Wouw deelt zijn ervaringen met de QO-100 Es’hail 2. Zonder enige ervaring met satellieten is Poll begonnen met het ontvangen en zenden. Vanuit zijn huidige QTH is een goede VHF-antenne moeilijk te plaatsen, maar er is wel vrij uitzicht op de zuidelijke hemel. Toen duidelijk werd dat de eerste geostationaire amateursatelliet QO-100 werkelijk in gebruik genomen was, is Poll
begonnen met pogingen de satelliet te ontvangen en daarna met zenden.

Verslag amateuroverleg

Op 25 april 2019 heeft het 99e amateuroverleg plaatsgevonden. Zodra het verslag door Agentschap Telecom is verstuurd  komt dit integraal op de website te staan. Maar om ook de leden die niet regelmatig op de website kijken of het nieuwsbericht hebben gemist van dienst te zijn is het verslag ook in Electron te lezen.

DvdRA dag voor de radioamateur 201959e Dag voor de RadioAmateur

Op 2 november 2019 vindt de 59e Dag voor de Radioamateur plaats. De dag wordt georganiseerd door de VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland. De Evenementen commissie heeft weer een aantrekkelijk programma samengesteld. Naast het officiële gedeelte zijn er diverse lezingen, de zelfbouwtentoonstelling, de AMRATO en natuurlijk de VERON Onderdelen Markt. Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren, ook zal er weer een jeugdplein ingericht zijn. In het artikel treft u een overzicht aan van wat er op 2 november allemaal te beleven zal zijn in de IJsselhallen in Zwolle.

En verder in Electron oktober 2019

  • Arduino weerstation
  • Gouden speld voor PA0RSM Eddy Krijger
  • Vossenjagen
  • 10 jaar WCA
  • regengoot als ontvangstantenne
  • HF-rubriek
  • NL-post
  • In memoriam
  • Komt u ook?
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Electron is het maandblad van de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland). Waarin elke maand weer leuke artikelen en zelfbouw projecten in staan. Electron wordt niet alleen voor, maar vooral door de VERON leden geschreven.

Word lid van de VERON en vul het online aanmeldingsformulier in.