In Electron van maart 2023

Binnenkort valt Electron van maart 2023 op de mat. In de maart-uitgave lees je onder andere over:

 • VR 2023 – een introductie over de Verenigingsraad 2023, die op 22 april in Eefde zal plaatsvinden;
 • WRC-23 – Remy Denker beschrijft het belang van de World Radiocommunication Conference 2023 en de rol van de VERON, de IARU en de Nederlandse overheid daarbij;
 • De nieuwe transmissiemodus CW8: een brug tussen CW en FT8?
 • Het Wow!-signaal, ontvangen door het Big Ear-observatorium op 15 augustus 1977, toch niet afkomstig van buitenaards leven…

Lees hier een korte vooruitblik.

Op de voorpagina een foto van K180 WLA-loopantennes uit het artikel “De shack van NL13562”.

Uitgelicht

VR 2023 – 83ste vergadering van de Verenigingsraad

Op zaterdag 22 april 2023 zal de 83e vergadering van de VERON  Verenigingsraad (VR) bij Het hart Eefde, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde worden gehouden. De locatie is vanaf station Zutphen per bus goed bereikbaar.  Vóór 11 maart ontvangen alle afdelingen per email de beschrijvingsbrief voor deze VR. Deze is voor bespreking met de leden tijdens een huishoudelijke vergadering van de afdeling in de maanden maart of april waar uitsluitend leden van de betreffende afdeling toegang en stemrecht hebben.

WRC-23 – World Radiocommunication Conference 2023

Dit jaar vindt de World Radiocommunication Conference 2023 plaats. Deze internationale conferentie over met name de verdeling en het gebruik van het radiospectrum is van groot belang voor (Nederlandse) radioamateurs. Dat geldt zeker ook dit jaar, omdat het gebruik van de 23cm-band door radioamateur ter discussie staat. Remy Denker (PA0AGF), algemeen voorzitter van de VERON, bespreekt daarom in een uitgebreid artikel op welke wijze de VERON, de IARU en de Nederlandse overheid betrokken zijn.

Uitgekeken op FT8?

CW8

Ad PA8AD en Arie PA3A geven in dit artikel een Nederlandstalige samenvatting van een whitepaper van de United CW Innovative Committee (UCIC). Het paper gaat over de introductie van een nieuwe digitale transmissiemodus, inclusief noodzakelijke software: CW8. De bedoeling van CW8 is om het gat tussen de twee bloedgroepen – de CW-enthousiastelingen en de FT8-fans – te verkleinen. Dit leidde tot het ontwikkelen van de nieuwe CW8-modus. Deze is tevens vanaf het begin geoptimaliseerd voor contestgebruik. Het is de bedoeling om deze transmissiemodus officieel te lanceren in een nog te publiceren contest, eind december 2023. De naam van de gebruikte modus, CW8, is niet voor niets gekozen. Net als FT8 is de klok een belangrijk onderdeel van de communicatie, alleen de 8 betekent hier iets anders. In de automatische mode kunnen in één keer maximaal 8 QSO’s tegelijk gemaakt worden indien wordt gewerkt met een ontvangst-bandbreedte van 400Hz. Lees er alles over in Electron van maart!

Wow! Bericht uit het heelal

Big Ear – Foto: Ohio State University Observatory & North American AstroPhysical Observatory

Bert Harte (PDoBJ) brengt een verhaal over John Kraus, vooral bekend door de uitvinding van de helical-antenne, een kurkentrekkervormige antenne die onder andere wordt gebruikt in GPS-satellieten. Maar belangrijker: Kraus was geestelijk vader van het tussen 1956 en 1961 gebouwde radio-observatorium de Big Ear, dat een reflecterend oppervlak had van ongeveer de grootte van een voetbalveld, met antennes aan de uiteinden. Op 15 augustus 1977 ontdekte Big Ear een sterk signaal dat uit de richting van Boogschutter leek te komen en dat bekend is geworden als het Wow!-signaal. Jarenlang werd aangenomen dat dat signaal afkomstig was van buitenaards leven, maar….

Maar ook te lezen in Electron maart 2023

 • Het verslag van de 5e WSPR-marathon,
 • Tips waaraan te denken als je QRV wilt zijn tijdens de vakantie,
 • Een inkijkje in de shack van NL13562,
 • De bouw van een loop-antenne voor de HF-banden,
 • De geschiedenis van het amateurradiostation in Verkeerstoren Ypenburg,
 • De bouw van een autonome ‘On Air’-indicator,
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger’-rubriek in Electron vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?