Eerste Worked All States certificaat toegekend voor de 33cm band

Eerste Worked All States certificaat toegekend voor de 33cm bandOp 4 november 2023 eindigde de 38 jaar durende zoektocht van Albert Ward W5LUA om een verbinding te maken met alle 50 Amerikaanse staten op de 33- centimeterband. Hij ontving namelijk het allereerste Worked All States (WAS) certificaat voor de frequentieband tussen 902 en 928 MHz.

Hij begon kort na de toekenning van deze band in het jaar 1985 met het verzamelen van Worked All States.

Het EME-station van Albert bestaat uit een schotel met een diameter van 5 meter en een zender met een vermogen van 400 W. Dit vermogen wordt verkregen uit twee parallel geschakelde Motorola-versterkers van 300 W. Zijn feed is een patchfeed met dubbele polariteit.

Een buitengewone prestatie

ARRL Radiosport en Regulatory Information Manager Bart Jahnke W9JJ was één van de eersten die Albert Ward mocht feliciteren met zijn buitengewone prestatie.

Bart Jahnke W9JJ zei naar aanleiding hiervan het volgende:

Hartelijk gefeliciteerd! Het is mijn voorrecht te bevestigen dat de ARRL Awards Department uw Worked All States-aanvraag heeft ontvangen, plus het Card Checker-document en dat we u voor de 33-centimeterbad het Worked All States certificaat nummer 1 hebben kunnen uitreiken. Dit is de culminatie van uw 38-jarige zoektocht om verbindingen te maken met alle 50 Amerikaanse staten op de 33-centimeterband.

Andere bekende stations die op jacht zijn naar het Worked All States (WAS) certificaat voor de frequentieband tussen 902 en 928 MHz en hun voltooiing naderen, zijn AC0RA, K0DAS en N1AV.

Albert Ward verklaarde:

Ik ben Peter Van Horne KA6U enorm dankbaar voor zijn EME-inspanningen. Ik kon op 21 oktober 2023 met name Wisconsin werken voor mijn laatste benodigde staat op de 33-centimeterband. Aan het einde van september had ik 32 Amerikaanse staten die bevestigd waren met QSL-kaarten en/of het Logbook of The World (LoTW). Toen Peter Van Horne KA6U op expeditie ging naar 25 verschillende Amerikaanse staten, leverde dit mijn laatste 18 staten op.

Tijdens recente expedities zorgden Brian McCarthy NX9O en Jason Baack N1AV ook nog voor verschillende Amerikaanse staten, die nodig waren om het Worked All States certificaat voor de frequentieband tussen 902 en 928 MHz te kunnen behalen.

Het eerste Worked All States certificaat toegekend voor de 33-centimeterband.

Meer informatie

Lees ook de interessante informatie van W5LUA in dit PDF-bestand.

En lees de KA6U-update via deze KA6U blogspot pagina  en deze KA6U QRZ pagina.

In 1985 wees de Federal Communications Commission de frequentieband tussen 902 en 928 MHz toe aan industriële, wetenschappelijke en medische (ISM) apparatuur. In deze procedure werd de frequentieband ook op secundaire basis toegewezen aan de Amateur Radio Service. Dit betekent dat radioamateurs deze frequentieband konden exploiteren als ze interferentie accepteerden van de gebruikers op primaire basis. En ook als radioamateurs geen interferentie veroorzaakten voor de primaire gebruikers.

Bron: ARRL

Met dank aan Ronny ON6CQ