JOTA-JOTI in Scouting Nederland nieuwsbrief

JOTA-JOTI Scouting Nederland

Communiceren via amateurradio en internet, daar ging het om in het weekend van 16-18 oktober in de Scoutingwereld. Ons nationale thema was “De welp volgt de oude wolf”. Wereldwijd doen zo’n 500.000 scouts mee aan JOTA-JOTI, het jaarlijkse communicatie- en techniekevenement. Dat meldt Scouting Nederland in haar nieuwsbrief. Ook dit jaar kon JOTA-JOTI in afgeslankte vorm doorgaan: via deze weg kunnen Nederlandse scouts, ondanks de geldende coronamaatregelen, toch op een veilige manier contact leggen met nationale en internationale scouts om hun ervaringen uit te wisselen.

Normaal gesproken worden er bij de clubhuizen van Scoutinggroepen grote activiteiten georganiseerd. Dit jaar konden deze echter door de geldende coronamaatregelen niet doorgaan. De Scoutinggroepen waren creatief en pasten de activiteiten aan, zodat de kinderen en jongeren binnen de coronamaatregelen toch vanuit Nederland mee konden doen met dit internationale evenement.

Alleen activiteiten op zaterdag

De Landelijke JOTA-JOTI-organisatie is blij dat er toch iets mogelijk was. Maar uiteraard is het jammer dat door de corona maatregelen maar een fractie van het oorspronkelijke programma doorging. Feitelijk waren er alleen activiteiten op de zaterdag overdag. En die waren vervolgens dan nog alleen voor de scouts tot en met 17 jaar. Ongeveer 2/3 van de normale deelname had zich aangemeld. Maar mogelijk zijn toch veel groepen in de laatste week afgehaakt. Helaas heeft niet iedereen zich afgemeld. Daarom is het niet mogelijk te zeggen hoeveel groepen er nu precies actief zijn geweest.

Opening

Om de activiteiten te starten was de opening dit jaar op zaterdag om 8:30 uur. Dit was helaas niet zo’n goed tijdstip. De gemiddelde scoutinggroep is dan namelijk nog bezig met opbouwen en opstarten. Ze hebben dan dus geen tijd voor de opening. Volgend jaar dan maar weer de opening (hopelijk) om 22:00 uur op vrijdag avond. Ook jammer was dat het avondspel niet uitgevoerd kom worden, wat al was aangepast vanuit het nachtspel. En als dan ook nog de 80-meter-antenne bij het HF station het laat afweten…

CAMRAS helaas gesloten

Het bedrijf waar de schotel van CAMRAS staat was gesloten vanwege de corona maatregelen. Daardoor kon de schotel niet bemand worden en niet gericht worden op de maan. Frans PE1RXJ heeft nog wel wat signalen geprobeerd uit te zenden en te ontvangen maar het gemis van de schotel was duidelijk en er is niet veel gemoonbounced dit jaar.

Gerbrandy-toren

Maar de LJJO kon wel gebruik maken van de VRZA zender in de Gerbrandy toren. En dat was dan weer echt leuk. Er zijn veel verbindingen mee gemaakt dit jaar. Ook was er een afspraak om via Hilversum te werken maar dat lukte niet vanwege technische problemen.

In de woorden van Con, PE1OOM: “Als projectleider thuis zitten terwijl de JOTA-JOTI bezig is, is niet iets wat ik nog een keer hoop mee te maken. Ook ik kon dus niet even langs bij een JOTA-JOTI groep, en dat is echt niet leuk als er een op paar kilometer afstand zich een bevindt. Onze reporters konden ook niet langs bij de deelnemende groepen.”

JOTA-JOTI

Tijdens JOTA-JOTI, de Jamboree On The Air en de Jamboree On The Internet, maken scouts over de hele wereld kennis met de vele vormen van communicatie die er bestaan. Voorbeelden hiervan zijn Facebook, WhatsApp, chatten, maar ook morsecode en amateurradio. Waar beeldbellen tegenwoordig de standaard is, leren de jeugdleden nu nog meer manieren van communiceren. Scouts maken contact met andere scouts over de hele wereld. Zo komt de hele wereld samen in groepshuizen in heel Nederland!

Met dank aan Con Hoogendoorn , PE1OOM, Projectleider Landelijke JOTA-JOTI Organisatie