Texaanse scouts krijgen zendamateur training

scout zendamateur badgeIn de nasleep van orkaan Harvey in 2017 stonden grote delen van Kingswood, Texas onder water. Wegen stonden onder water, bruggen waren weggeslagen, gsm-masten en electriciteit uitgevallen. Daardoor werd het duidelijk dat de noodplannen van troep 839 niet op zoveel natuurgeweld waren voorbereid. Het was frustrerend, zei Assistant Scoutmaster Scott deMasi. Hij ontdekte dat er geen betrouwbare manier was om de 100 scouts van deze troep en hun familie te bereiken. Daarom konden ze niet nagaan of het goed met ze ging. Ook konden ze als groep geen hulp organiseren. Er moest iets gebeuren, zo vond hij. Maak de scouts zendamateur.

Scouts zendamateur

Nadat het water weer weg was werkten de Assistant Scoutmasters deMasi en David Godell een plan uit. Dat moest ervoor zorgen dat de troep altijd mogelijkheden tot communicatie had.  DeMasi had 15 jaar ervaring als zendamateur. Daarom suggereerde hij om scouts en hun ouders te trainen in het gebruik van amateurradio. “Het is een levensreddende vaardigheid,” zo zegt Godell. “En het helpt ons om Be Prepared te zijn.” In het begin was de belangstelling laag. Ondanks bijvoorbeeld het aanbod om scouts naar examenplaatsen te rijden, waar ze hun licentie konden halen.

Lokale zendamateur club

Daarom werkten deMasi en Godell samen met een lokale club, de Texas Emergency Amateur Communicators. Met hen organiseerden zij een eendaagse cursus. Die werd vervolgens afgesloten met een zendexamen. Op zo’n dag voldeden de scouts aan bijna alle voorwaarden voor het radio-insigne. Daarnaast kochten ze portofoons, voorgeprogrammeerd voor de te gebruiken frequenties. De scouts konden dus ook na de cursus doorgaan hun nieuwe vaardigheden te onderhouden. “Als je eenmaal de interesse hebt gewekt, groeit het vanzelf,” vindt deMasi.

In de praktijk gebracht

Gewapend met hun radio’s oefenden tientallen scouts en volwassenen hun nieuwe vaardigheden tijdens scouting evenementen. Op kamp zonden ze informatie naar patrouilles rond het kamp. De troep introduceerde een geen-mobieltjesbeleid op kamp, zodat de radio een belangrijke manier werd om te communiceren. In de VS is er geen leeftijdslimiet om een amateurlicentie te behalen. Maar wel moet je examen doen en de richtlijnen van de Federal Communications Commission opvolgen.

JOTA-JOTI

Jaarlijks is er een Jamboree-on-the-Air en Jamboree-on-the-Internet waar scouts van over de hele wereld met elkaar kunnen spreken op radioamateur frequenties. Ook leden van troep 839 hebben meegedaan met de JOTA-JOTI 2019. Dit evenement vindt jaarlijks plaats in de derde volle weekend van oktober. Lees het hele artikel in scoutingmagazine.