Winter YOTA blog

Dag 3: 14 december 2019

14-12-2019: Na een mooie dag gisteren begon de laatste dag van de Winter YOTA met een leuk spel. Dag 3 was “QRM dag”. Na het spel stond als eerste op de planning de presentatie van Edwin Vos PA3GVQ over de bronnen van QRM. Het was fascinerend om te zien hoe bijvoorbeeld een kleine storing in een voeding al grote QRM kan veroorzaken – je wordt er gestoord van. Maar deze kennis zou niks waard zijn als je niet weet hoe je de bron van de storing kan vinden en de storing kunt oplossen en voorkomen. Daarnaast hebben de jongeren geleerd hoe je het beste kunt samenwerken met je buren wanneer er een klacht over storing binnenkomt. Edwin doet QRM voor zijn werk, dus hij kent QRM als geen ander.

QUOTE

“YOTA is een bijzonder evenement waar de jongeren tot 26 jaar niet alleen kennis maken met de radiohobby. Maar ook kennis maken met andere technieken en elkaar. YOTA verbindt jongeren met elkaar.”

Johan Jongbloed, PA3JEM, Voorzitter PR-commissie en lid Hoofdbestuur VERON

Treasure hunt

Na de lunch werd de traditionele groepsfoto gemaakt met alle deelnemers. De activiteiten in de middag begonnen met een treasure hunt. Het weer was “Nederlands droog”. Het regende een beetje, maar dat stopte de jongeren niet in hun enthousiasme. Ze moesten vragen gerelateerd aan amateurradio beantwoorden om de locatie van de volgende vraag te krijgen. Bijvoorbeeld: “Welk land heeft de meeste DXCC entiteiten?”.

QRM-detectorkit

Hierna was het tijd om door te gaan met QRM dag. Als eerste begonnen de jongeren met het bouwen van een signaal detecteer kit die gebruikt kan worden om bronnen van QRM te vinden. De bouwinstructies staan op de website www.kitbuilding.org. Voor velen was het de eerste keer om te solderen. Het was geweldig om te zien hoe meer ervaren jongeren anderen hielpen. Zodra de signaal detector klaar was kon deze direct getest worden. Tijdens het bouwen van de kits gaf Edwin een demonstratie van het voertuig dat gebruikt wordt door Agentschap Telecom om QRM bronnen te vinden. De gevoelige technologie en richtantennes waren indrukwekkend.

Eindpresentaties

Aan het eind van de dag waren de verschillende teams bezig met het voorbereiden van een kleine presentatie over één van de activiteiten en wat er allemaal is geleerd. Daarvoor kwamen ook een paar sponsoren langs om de presentaties aan te horen. Na de presentatie over hoe een YOTA in elkaar zit, hoe het begonnen is en wat er allemaal in Nederland is gedaan deze afgelopen dagen was het tijd om het weekend af te sluiten. Dat gebeurde met een drankje en gesprekken over de ervaringen van de afgelopen dagen. De volgende ochtend na het ontbijt was het tijd om weer naar huis te gaan. Wij willen iedereen bedanken die dit weekend mogelijk gemaakt hebben!

Suzan Vink, PD3SZN

Dag 2: 13 december 2019

1Winter YOTA dag 23-12-2019: Nadat het ontbijt was genuttigd gaven de organisatoren een kleine presentatie over wat er vandaag te gebeuren staat. Daarbij werd het programma een beetje aangepast vanwege het weer, maar het was nog steeds een interessante en leuke dag vol activiteiten. We begonnen de ochtend met een korte activiteit om wakker te worden en elkaar daarmee weer beter te leren kennen. Vervolgens was de eerste workshop van de dag.

Werken over satellieten

Han Jenniskens PA0JEN gaf een presentatie over de satelliet QO-100. Daarin vertelde hij over de verschillende systemen die gebruikt kunnen worden. En ook hoe makkelijk het eigenlijk is om te luisteren naar de satelliet via SDR.  Na deze introductie in dit fascinerend type amateurradio kregen we de kans om contact te maken via de QO-100 satelliet. Na een korte pauze gaf Lennart Kieft PA2LEN een presentatie over verschillende amateurradio-satellieten. Satellieten zoals SO-50 blijken makkelijk te werken met een handheld radio en een zelfgemaakte yagi-antenne. Al met al een goede manier om jongeren geïnteresseerd te krijgen voor satellieten.

Off-air contest

In de avond was er een geweldige en leuke kans voor de jongeren om hun contestvaardigheden te verbeteren. De “off-air” contest is een klassieker tijdens de YOTA. Daarbij  zijn de tafels een HF band. Door hier op te gaan zitten, gebruik je de frequentie en kun je CQ roepen. Andere deelnemers rennen tussen de banden door om een QSO te maken met iemand die op een frequentie zit. De organisatie creëerde storing door SSTV en andere geluiden luid af te spelen. Die vind je namelijk ook op de echte HF-banden. Het was een leuke georganiseerde chaos. Vervolgens werden de logs nauwgezet gecontroleerd. De twee beste stations werkten 40 stations  in 2 periodes van 10-minuten. Daarna was het tijd voor het avondeten gevolgd door de pub quiz. Daarbij  liepen de categorieën van DXCC en technische vragen tot vragen over Nederland en de IARU.

Natuurlijk was PA6YOTA de hele dag tot laat in de avond te horen op de banden. De jongeren zijn enthousiast om on air te zijn met de ICOM radio’s. Iedereen kijkt uit naar de  volgende dag en nog meer interessante en leuke activiteiten.

Dag 1: 12 december 2019

Aankomst deelnemers Winter YOTA12-12-2019: Eindelijk is de dag daar, Winter YOTA is van start gegaan. Vandaag kwamen de deelnemers aan op de locatie van de eerste Winter YOTA. Deze vindt plaats in Oosterhout in Noord-Brabant, Nederland. Teams uit 10 Europese landen kwamen ’s middags aan. Naarmate er meer enthousiaste jongeren aanwezig waren, werden er activiteiten gehouden om elkaar beter te leren kennen. Voor veel jongeren is dit immers het eerste YOTA event. Maar voor anderen waren er ook bekende gezichten.

Teamspirit

Nadat alle deelnemers op locatie waren aangekomen was het tijd voor een echt Nederlands gerecht voor het avondeten. Hierna vertelden de organisatoren van het event wat voor activiteiten er de aankomende dagen op het programma staan. Daarvoor zijn de deelnemers verdeeld in 5 groepen, allemaal met de naam van een beroemde uitvinder of wetenschapper: Hertz, Tesla, Morse, Maxwell en Marconi. Elk team kan punten verdienen door verschillende spellen te winnen, bijvoorbeeld de off-air contest. Ook zijn er punten te verdienen voor de meeste en de verste QSO’s.

Interculturele avond vast programmaonderdeel

De organisatoren hebben een vaste planning gemaakt met interessante en leerzame activiteiten. Bijvoorbeeld het bouwen van kits, contact maken met een satelliet en een workshop over QRM van Agentschap Telecom. Alle deelnemers kijken uit naar de komende dagen. Het hoogtepunt van de eerste dag was de interculturele avond, wat een traditie tijdens YOTA is geworden. Daarvoor bracht elk team traditioneel eten en drinken mee van hun land. De rest van de avond was het genieten van de lekkernijen en hebben we elkaar beter leren kennen. Morgen is de eerste workshop, iedereen is enthousiast om te beginnen!

In dit Winter YOTA blog houden we iedereen op de hoogte van onze ervaringen. Tijdens het hele weekend zijn de jongeren actief op de banden HF en VHF met de callsign PA6YOTA, we hopen jullie op de band te kunnen werken!

Suzan Vink PD3SZN