JOTA-JOTI 2019 is dit weekend van 18-20 oktober

Overal in het land treffen scoutinggroepen samen met zendamateurs voorbereidingen. De JOTA-JOTI 2019 is namelijk dit weekend van 18 tot 20 oktober. Dat is het grootste jaarlijks terugkerende landelijke evenement van Scouting Nederland. De Jamboree on the air is echter ook een werelwijd gebeuren. De Nederlandse JOTA-JOTI-organisatie opent de JOTA-JOTI voor de Nederlandse deelnemers op vrijdagavond om 22:00 uur lokale tijd met een speciale openingsuitzending. Kijk voor frequenties, deelnemende stations en nog meer informatie naar het JOTA-JOTI bulletin 2019.

 

Uit het RTTY-Bulletin van VERON afdeling Zuidoost-Drenthe

JOTA

De voorbereidingen voor de JOTA zijn in volle gang. In Erica staat inmiddels de toren met de ‘big wheel’ overeind, nadat we zaterdag de elfde oktober de materialen hadden gebracht. Die toren zorgt ervoor dat de antenne voldoende hoog staat zodat we er leuke en interessante verbindingen mee kunnen maken.
De HF-antenne van twee maal twintig meter hangt ook reeds tussen de bomen bij de blokhut en ook daarmee kunnen we hopelijk mooie QSO’s maken. De logbladen zijn geprint evenals bladen met het spellingalfabet en aanwijzingen hoe je in een QSO een gesprek kunt voeren.

JOTA-2018En aanstaand weekend is het dan zo ver. Dan gaan in de hele wereld de scouts achter de microfoon om gegevens over hun groep uit te wisselen. Dat kan lokaal via twee meter, iets minder lokaal op tachtig meter en internationaal op veertig en twintig meter. Twee meter en tachtig meter worden hoofdzakelijk gebruikt in het Nederlands, wat zeker voor de kleinste scouts wat makkelijker is. terwijl op veertig en twintig meter de wat oudere scouts ook in Duits of Engels kunnen communiceren.

Wij als radioamateurs verheugen ons reeds op dit evenement, waarbij we slechts als dienstverlenende groep functioneren.
Albert, PA0ABE.

Samen met de JOTA-JOTI 2019 is dit weekend ook de WAG contest

Tegelijkertijd met de JOTA-JOTI is ook de WAG (Worked All Germany) contest. Dat hoeft elkaar niet te bijten zolang iedereen zich aan de regels en richtlijnen houdt. Het wordt zo wel een gezellig druk weekend op de banden. We wensen iedereen en vooral de scouts veel plezier!

Tip van de redactie

Lid worden van de VERON kost tot 18 jaar maar €19,- per jaar. En dat is inclusief Electron magazine!