Jaarvergadering 2019 IARU-bestuursraad

IARUDe IARU-bestuursraad hield haar jaarvergadering 2019 op 28 en 29 september in Lima (Peru). De bestuursraad (Administrative Council, AC) is verantwoordelijk voor het beleid en bestuur van de IARU. Tijdens de vergadering was er een uitgebreide discussie over de belangrijkste uitdagingen voor amateurradio en het antwoord hierop van de IARU. Daarnaast besprak de AC meer praktische zaken, zoals de komende World Radiocommunication Conference, beïnvloeding van standaardisatiecommissies, de upgrade van de IARU-websites en het thema van de volgende World Amateur Radio Day. Lees meer hierover in dit artikel.

Deelnemers

De AC bestaat uit drie leden van de internationale IARU-organisatie en twee vertegenwoordigers van elk van de drie regionale organisaties.

De vergadering werd bijgewoond door IARU-voorzitter Tim Ellam (VE6SH/G4HUA), vice-voorzitter Ole Garpestad (LA2RR),  secretaris David Sumner (K1ZZ),  regionale vertegenwoordigers Don Beattie (G3BJ), Hans Blondeel Timmerman (PB2T), Reinaldo Leandro (YV5AM), Ramón Santoyo ( XE1KK), Wisnu Widjaja (YB0AZ) en Ken Yamamoto (JA1CJP). George Gorsline (VE3YV), bestuurslid van IARU Regio 2  was aanwezig als als waarnemer.

Laatste voorbereidingen WRC-2019

Logo WRC-2019De AC evalueerde voor de laatste keer de IARU-voorbereidingen voor de World Radiocommunication Conference 2019 (WRC-2019). De  WRC-2019 wordt van 28 oktober tot 22 november gehouden in Sharm El-Sheikh (Egypte). Op de lange agenda van deze conferentie staan onderwerpen die van direct belang zijn voor radioamateurs, waarover we eerder berichtten. Zoals het voorstel om het gebruik van de 50Mhz-band in Regio 1 verder gelijk te trekken. Daarnaast is ook de vaststelling van de agenda van de WRC-2023 van belang voor radioamateurs. Zo ligt er bijvoorbeeld vanuit de CEPT een voorstel om de interferentie tussen het Galileo-navigatiesysteem en amateuruitzendingen in de 23cm-band (1240-1300 MHz) te onderzoeken. Op basis van de onderzoeksresultaten zou de WRC-2023 vervolgens tot nieuwe regelgeving kunnen besluiten .

IARU-vrijwilligers en aangesloten nationale verenigingen hebben de afgelopen vier jaar WRC-2019-voorstellen van nationale en regionale telecomautoriteiten proberen te beïnvloeden. De VERON gebruikte daartoe bijvoorbeeld haar contacten met Agentschap Telecom, de Nederlandse telecomautoriteit. Een aantal potentieel schadelijke voorstellen konden zo bijgestuurd worden. Het meest aansprekende voorbeeld is natuurlijk het voorstel van de Franse telecomautoriteit om de 2m-band op te nemen in een studie naar nieuwe luchtvaartfrequenties. Mede door de inspanningen van de IARU en de aangesloten verenigingen is dat voorstel van tafel.

Er blijven echter verschillende uitdagingen over. Een klein team van IARU-waarnemers zal de WRC-2019 bijwonen. Zij zullen onder andere samenwerken met bevriende leden uit nationale delegaties om de best mogelijke uitkomst voor de radioamateurdienst te bereiken.

Beïnvloeding standaardisatie-organisaties

Verder vooruitkijkend dan de WRC-2019, constateerde de AC de noodzaak om nog meer invloed uit te oefenen op het werk van standaardisatie-organisaties. Dat geldt met name voor het International Special Committee on Radio Interference (CISPR) en zijn deelnemende nationale commissies. Immers, de toenemende vervuiling van het radiospectrum door onnodige en ongewenste emissies is een ernstige bedreiging voor de radiocommunicatie. Bronnen van ongewenste emissies zijn er volop en komen er steeds meer: zonnepanelen, LED-verlichting, oplaadstations voor elektrische auto’s en meer…

Upgrade websites

De upgrade van de huidige websites van de IARU en haar drie regionale organisaties is in volle gang en moet in de komende maanden gereed komen. De AC heeft een stijlgids aangenomen om de ​​gemeenschappelijke identiteit binnen de IARU-organisatie te waarborgen.

Thema World Amateur Radio Day 2020

Het thema voor de World Amateur Radio Day van volgend jaar, 18 april 2020, werd vastgesteld als “Celebrating Amateur Radio’s Contribution to Society” (Nederlands: “Viering van de bijdrage van amateurradio aan de maatschappij”).

Vrijwilligers en kosten

Ondanks dat onbetaalde vrijwilligers het werk binnen de IARU uitvoeren, zijn er toch aanzienlijke kosten. Met name het wereldwijd bijwonen van relevante vergaderingen, zoals de World Radiocommunication Conference 2019, is duur. Het blijft daarom belangrijk dat individuele radioamateurs de IARU financieel blijven steunen. Dat kan door lid te blijven van één van de bij de IARU aangesloten nationale radioamateurverenigingen. In Nederland is dat de VERON. Nog geen lid? Meld je dan aan via de aanmeldpagina op deze website.

 

Bron: IARU