Lezing het Luxemburg effect tijdens de Dag voor de RadioAmateur

lezing dvmega tijdens dvdra2019Aanstaande 2 november is de jaarlijkse VERON DvdRA (Dag voor de RadioAmateur) in Zwolle. Naast het officiële gedeelte, zelfbouw tentoonstelling, AMRATO en VERON onderdelenmarkt presenteren de commissies en werkgroepen zich. En als klap op de vuurpijl zijn er weer interessante lezingen. Waaronder de lezing over het Luxemburg effect door Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM.

Lezing het luxemburg-effect

Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM  is geen onbekende voor de radiozendamateur. Tijdens de Dag voor de RadioAmateur in 2016 is Pieter-Tjerk benoemd tot amateur van het jaar 2015. Onder andere voor zijn prestaties op het gebied van SDR. Pieter-Tjerk publiceert regelmatig in Electron over meerdere interessante onderwerpen voor de radiozendamateur.

In 1933 ontdekte Bernard Tellegen dat hij de modulatie van een sterke omroepzender uit Luxemburg ook op andere radiostations kon horen. Dat lag niet aan zijn ontvanger, maar gebeurt in de ionosfeer. Sindsdien wordt dit het Luxemburg-effect genoemd. Deze lezing gaat over de ontdekking van dit effect en over de verklaring ervan. Verder gaat het over metingen die je eraan kunt doen.
Daarbij komt een asymmetrie in de zijbanden aan het licht, die door amateurs ontdekt en is verklaard.

Waar en wanneer?

De lezing is van 14:15 uur tot 15:15 uur in de Suyderseezaal van het IJsselhallen complex. Wees op tijd in de zaal. Immers, het aantal zitplaatsen is beperkt.

Meer lezingen tijdens de DvdRA 2019?

Jazeker! Niet alleen is er de lezing van Pieter-Tjerk over het Luxemburg effect. Maar ook een lezing door Rene PE1CMO en Remco PA3FYM over ES’Hail-2. En een lezing door Guus, PE1PLM over DVMEGA, the swiss army knife for digital voice.