President IARU regio 1: “Draadloos laden elektrische auto’s bedreiging van radioamateurdienst”

Logo IARU regio 1De president van IARU regio 1, Don Beattie, maakt zich zorgen over de mogelijke storing die zendamateurs kunnen ondervinden bij het draadloos laden van elektrische auto’s. (Wireless Power Transfer for Electric Vehicles – WPT(EV)). Bij dit laden worden LF en MF-frequenties gebruikt. Hierdoor hoeft men geen laadkabels meer te gebruiken.

Laadstations bij mensen thuis

WPT(EV) heeft een hoge duty-cycle. De harmonischen beslaan waarschijnlijk een groot deel van het spectrum. Beattie is bang dat deze draadloze laders bij mensen thuis worden geïnstalleerd. Daardoor is er een grote kans op verstoorde radio-communicatie. Steeds meer apparatuur niet gericht op radio-communicatie straalt een hoop ‘radioruis’ af. Deze ruis stoort belangrijke radio-verbindingen. In zijn blog zegt hij: “Het is alsof je door de mist in de verte moet kijken. Verbindingen kunnen niet meer tot stand komen als de vervuiling van het radio-spectrum zo doorgaat.”

Als IARU-president is Beattie betrokken bij discussies over deze technieken. Hij heeft gewezen op de IARU-1 White Paper over dit onderwerp. Daarin wordt gewezen op de ongewenste rf-straling van deze laders, en hun invloed op de radioamateurdienst.

Bij de World Communication Conference in 2019 wordt opgeroepen tot onderzoek naar de invloed van WPT(EV) op de radioamateurdienst.

draadloze lader voor autoDe techniek van het draadloos laden van elektrische auto’s maakt gebruik van inductieplaten onder het voertuig. Deze techniek is nog steeds in ontwikkeling, maar er zijn wel al voertuigen in bedrijf die draadloos worden geladen. Deze maken gebruik van frequenties rond de 30 KHz. Er wordt gesproken met de CEPT, CISPR, en de ITU. Laders voor thuis gaan waarschijnlijk rond de 85 KHz werken. Daardoor is de kans op storing door harmonischen erg groot, zegt Beattie. “Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het nu zit met de storing van WPT(EV), maar het is duidelijk dat we de normen stevig moeten aanscherpen”, staat er in de White Paper van IARU-1.

Meer informatie:

De blogpost van de IARU-1-president: https://www.g3bj.com/the-threats-to-radiocommunication/

VERON enige Nederlandse radiozendamateur vereniging lid van de IARU

VERON is niet alleen de grootste maar ook de enige radiozendamateur vereniging in Nederland die is aangesloten bij de IARU (International Amateur Radio Union). Zo behartigd VERON internationaal de belangen van de Nederlandse radiozendamateur. Steun de VERON in de strijdt om een storingsvrij radiospectrum en word lid.