EMC Commissie nu EMC-EMF Commissie

EMC Commissie heet nu EMC – EMF Commissie

EMC Commissie heet nu EMC - EMF CommissieRegelmatig publiceren dagbladen en tijdschriften over protesten tegen plaatsing van UMTS antennes. Ook vinden er acties plaats om plaatsing te voorkomen. Acties die vaak het gevolg zijn van bezorgdheid over de vermeende gevolgen van de aanwezigheid van de antenne voor de gezondheid. De aanwezigheid van de antenne zou de oorzaak zijn van aspecifieke klachten als: hoofdpijn, misselijkheid, slaapstoornissen, etc. Hoewel het tot nu toe onmogelijk is geweest een directe relatie te leggen tussen het optreden van dit soort klachten en de antenneinstallatie, wijzen de “slachtoffers” steevast naar de antenne-installatie als oorzaak van hun problemen. De bezorgdheid wordt mogelijk mede versterkt door niet over de effecten van het uitgestraalde elektromagnetische veld van de antenne te spreken maar over “straling”. Dit wordt door het grote publiek direct gekoppeld aan de negatieve effecten van ioniserende straling, waarbij schade aan het erfelijke materiaal (DNA) wordt veroorzaakt. Bij de frequenties die gebruikt worden voor radio- telecommunicatie is de energie inhoud van het elektromagnetische veld (EMF) te laag om schade aan het DNA te veroorzaken.

Tot nu toe zijn onze amateur antennes gelukkig nog buiten deze discussie gebleven, maar we moeten wel voorbereid zijn op versterkte aandacht van de overheid en publiek voor de effecten van blootstelling aan elektromagnetische velden. De VERON is daarom van mening dat we het aandachtsgebied van de EMC commissie moeten verbreden om onze belangen op goede wijze bij de overheid naar voren te kunnen brengen en de leden de noodzakelijke ondersteuning, door voorlichting, te kunnen geven.

Om aan deze uitbreiding van het taakgebied van de commissie uitdrukking te geven hebben we de naam van de EMC Commissie gewijzigd in EMC – EMF Commissie. Waarom EMF? Omdat deze benaming zowel in nationale als internationale comités gebruikt wordt voor de biologische effecten van de blootstelling aan elektromagnetische velden. De nieuwe naam EMC – EMF omvat nu twee verschillende vakgebieden met het EM veld als gemeenschappelijke factor!

Wie meer wil weten over de HF velden veroorzaakt door zijn eigen antenne installatie kan dit vinden in hoofdstuk 14.2 van het nieuwe vademecum. Hier staat een korte beschrijving van de mogelijke effecten en voorbeelden van een eenvoudige berekening.

Voor vragen en of opmerkingen kunt u altijd terecht bij onze commissieleden of via e-mail bij de secretaris via ons contactformulier.

Jan Janssen, PA0JMG
Voorzitter EMC – EMF Commissie