Milieuramp voorkomen in Waalhaven, ledlampen storen radiocommunicatie

Milieuramp voorkomen in Waalhaven, ledlampen storen radiocommunicatieGeen communicatie tussen vliegtuigen en luchtverkeersleiding, schepen in haven onzichtbaar. Maar ook slechte of geen communicatie politie, brandweer, ziekenauto. Ook mobiele telefonie ondervindt problemen, of slechte wifi ontvangst, afstandsbediening auto, garagedeur of verlichting. En wat te denken van de kerstverlichting dat DAB+ radio verstoort. Allemaal veroorzaakt door elektrische apparaten als ledverlichting, zonnepaneelinstallaties, voedingen van laptops of de kerstverlichting. Het is geen sciencefiction en het lijkt niets met elkaar te maken te hebben. Maar veel elektrische apparaten veroorzaken juist ongewenste radiostoring waardoor er problemen ontstaan met de radiocommunicatie.

Milieuramp voorkomen: Schepen verdwenen in de Waalhaven van de elektronische kaart door ledverlichting

Zo was te lezen in de Staat van de Ether 3-2018 van het Agentschap Telecom. Zeker bij grote schepen wil je graag ook weten wat er om de hoek aankomt om vroegtijdig te kunnen reageren en aanvaringen te voorkomen. Oorzaak van deze storing is een kunstwerk op de kop van de haven dat werd verlicht met ledlampen. Een voeding die samen met de aansluitdraden als antenne een stoorzender voor de radar vormt.

Geen radiocommunicatie tussen vliegtuigen en verkeersleiding Glasgow door ledlampen

Op een hoogte tussen de 1800 en 3000 meter was het niet mogelijk om radioverbindingen te onderhouden tussen vliegtuigen en de luchtverkeerleiding van Glasgow. Na veel speurwerk bleek de oorzaak 4 vintage gloeilampen, zogenaamde filament led lampen, te zijn. De elektronica die nodig is om de hoge netspanning om te zetten naar de lage spanning voor de LED is hier vaak de oorzaak.

Zonnepanelen storen radiocommunicatie hulpdiensten als politie, brandweer en ziekenauto

In juni 2019 is in het Eindhovens Dagblad te lezen dat in 6 maanden tijd 10 zonnepaneelinstallaties zijn uitgeschakeld. Reden, zonnepanelen van slechte kwaliteit en slordige montage.

Agentschap Telecom heeft in zes maanden tijd al tien gevallen aan de hand gehad waarbij zonnecellen de communicatie van de hulpdiensten dreigden te verstoren.

Ook de veiligheid van zonnepaneelinstallaties laat te wensen over. In plaats dat de overheid ingrijpt gaan de verzekeringsmaatschappijen dit nu zelf doen. Binnenkort moeten zonnepaneelinstallaties aan de SCOPE12 voldoen en draait de goedwillende consument voor de kosten op.

DAB+ radio aan? Dan eerst de kerstverlichting uit

Al enig idee wat je voor onder de kerstboom wil vragen? Toch niet zo’n zelf gebreide trui met roepletters er in verwerkt? Nee, dan liever iets moderns. Iets waarmee je echt voor de dag kunt komen. Bijvoorbeeld zo’n mooie DAB+ ontvanger. Maar doe na het uitpakken wel eerst even de kerstverlichting uit. Anders denk je nog dat die mooie nieuwe radio gelijk al defect is…

Mobiel telefoonverkeer heeft problemen met dekking

De Zweedse operator Telia heeft net ten noorden van Stockholm problemen met het mobiele telefoonverkeer. Metingen van Telia laten zien dat er ter plaatse radiostoringen zijn, die verschijnen in de ochtend en verdwijnen in de schemering. Tijdens de donkere uren van de dag verdwijnen ze volledig. In eerste instantie leek het meetresultaat een beetje vreemd. Toen realiseerde Telia zich dat er een groot fotovoltaïsch systeem (zonnepaneelinstallatie) was geïnstalleerd op het dak van een school, ongeveer 60 meter van de mast.

Zweden dreigt met verbod op optimizers

US Coast Guard waarschuwt voor gebruik led lampen

In augustus 2018 waarschuwt de US Coast Guard met een aantal voorbeelden dat led lampen de communicatie op de noodfrequenties storen. De berichten betreffen slechte ontvangst op VHF radio, Digital Selective Calling (DSC) en Automatic Identification Systems (AIS). Er ontstaan problemen met de ontvangst indien deze apparatuur in de omgeving is van LED lampen. Men moet onder andere denken aan binnen- of buitenverlichting, navigatielichten, zoeklichten of floodlights.

Trage wifi door zonnepanelen

Ook thuis gaat het regelmatig mis. Trage wifi is dan maar één van de mogelijke vervelende effecten. Daarbij blijft de discussie ook altijd of het wel storing of toch “slechts” hinder is. De verleiding is groot om gelijk naar de buren te wijzen. Maar in eigen huis zijn vaak al genoeg stoorbronnen actief.

Consultatie EMC richtlijn EU, EMCD 2014/30/EU

Op 24 september 2020 publiceerde VERON al eerder dat de EU de EMC-richtlijn, ook wel EMC Directive, onderzoekt. Niet alleen VERON maar ook de IARU (International Amateur Radio Union) heeft als belanghebbende op de eerdere consulatie gereageerd. Maar nu is het de beurt aan de EU burger om hun mening te geven over het functioneren van de EMCD 2014/30/EU. Dit is voor de radio-zendamateur dé gelegenheid om aan te geven dat er ruimte is voor verbetering van de EMC Directive. Maar ook de burger die problemen ondervindt met de ontvangst van wifi door de zonnepanelen van de buren. Of slechte ontvangst van DAB+, Digitenne, afstandsbediening van de auto, garagedeur, thermostaat, Internet of Things, LoRa, navigatie apparatuur, een hoge ruis of storing op de HF-banden. Vul ook de vragenlijst van de EU in.

Meer informatie