Zweden dreigt met verbod optimizers voor zonnepanelen

ZonnepanelenHet Zweedse bureau voor elektrische veiligheid Elsäkerhetsverket wil optimizers verwijderen die radiostoring veroorzaken. Daarmee dreigt Zweden met een verbod op optimizers voor zonnepanelen. Dat meldt de Zweedse radioamateurvereniging SSA. Het moet eenvoudig zijn voor de elektricien om het goed te doen. Dit zegt Martin Gustafsson, inspecteur marktcontrole van Elsäkerhetsverket. Dus als je CE-gemarkeerde apparaten gebruikt en de instructies van de fabrikant volgt zou het systeem goed moeten zijn. Elsäkerhetsverket startte vorig jaar namelijk een onderzoek na verschillende meldingen van storende zonnepanelen. Naast radioamateurs als Anders Ljunggren is onder meer de  mobiele operator Telia getroffen. Elsäkerhetsverket heeft zowel inspectiebezoeken afgelegd aan storende faciliteiten als een marktonderzoek uitgevoerd naar optimizers en omvormers van elf verschillende fabrikanten.

Zweden dreigt met verbod optimizers

Het rapport is nog niet compleet zegt Charlotta von Schultz van www.elinstallatoren.se. Een van de conclusies is echter dat een aantal fabrikanten van storende producten ervoor heeft gekozen om de Europese norm niet te gebruiken. Die norm is ontwikkeld voor fotovoltaïsche producten, maar nog niet geharmoniseerd door de Europese Commissie. Ze gebruiken een maas in de wet en verschuilen zich in plaats daarvan achter een algemene EMC-norm. Genoemde EMC-norm stelt geen eisen aan de gelijkstroomzijde. Dit maakt de bewijssituatie moeilijk. Maar als de radiostoringen niet worden opgelost kunnen de producten uit de verkoop worden geweerd zegt Martin Gustafsson.

Anders Ljunggren houdt storing ondanks maatregelen

Anders Ljunggren, al vele jaren radioamateur, was natuurlijk voorbereid op wat radiostoringen toen hij dit jaar zonnepanelen installeerde op zijn huis. Maar ik had nooit kunnen vermoeden dat het zo ernstig zou zijn, zegt hij. Als de zon schijnt kan hij de radio helemaal niet aanzetten. Het twisten van de DC-kabels, het monteren van ferrieten en het vervangen van de optimizers heeft niet geholpen. Want het fotovoltaïsche systeem stoort nog steeds. Ik dacht optimistisch dat het voldoende zou zijn om de omvormer uit te schakelen om ruis te voorkomen. Maar het helpt slechts marginaal. Zolang de zon schijnt, blijven de zonnepanelen elektriciteit leveren. En onder elk paneel zit een optimizer die storing veroorzaakt, zegt hij. Het werd een beetje beter op de korte golf, maar op twee meter is het net zo erg als voorheen, zegt hij. Hij vindt dat de optimizers te slecht afgeschermd zijn.

Per-Ove moest zonnepanelen verwijderen

Het ziet er leeg uit, zegt Per-Ove Jönsson en wijst naar het pannendak waar voorheen de zonnepanelen in nette rijen zaten.  Zo schrijft het Zweedse vakblad voor Electrotechniek Elinstallatören. Per-Ove heeft namelijk zonnepanelen laten leggen op zijn dak terwijl hij woont in een Skanör. Dat gebied is door defensie geclassificeerd als van nationaal belang voor de landsverdediging. En de Zweedse defensie vreest voor EMC-problemen. Inmiddels zijn de zonnepanelen verwijderd. Daarna is er alsnog een bouwvergunning afgegeven. Maar nu is defensie daar weer tegen in beroep.

 

Bronnen:

Southgate Amateur Radio News

Föreningen Sveriges Sändareamatörer

Elinstallatören