Eerst kerstverlichting uit, dan DAB+ aan

Eerst kerstverlichting uit, dan DAB+ aanAl enig idee wat je voor onder de kerstboom wil vragen? Toch niet zo’n zelf gebreide trui met roepletters er in verwerkt? Nee, dan liever iets moderns. Iets waarmee je echt voor de dag kunt komen. Bijvoorbeeld zo’n mooie DAB+ ontvanger. Maar doe na het uitpakken wel eerst even de kerstverlichting uit. Anders denk je nog dat die mooie nieuwe radio gelijk al defect is…

Wacht even, het is pas september. Nu al een item over de kerst? Jazeker! Immers, de eerste pepernoten zijn al in de winkel gesignaleerd. Dus het zal niet lang meer duren tot de eerste aanbiedingen voor (spotgoedkope) kerstverlichting gaan volgen. Uiteraard met LED lampjes. “What else?

Die LED lampjes zelf zijn het probleem niet. Maar dat meegeleverde ding waarvan de producent of leverancier beweert dat het een netvoeding is. Dat is een bron van (RF) ellende. Vorig jaar viel dat de redactie van Totaal TV al op. “DAB+ radio kan slecht tegen LED-kerstverlichting” kopte het artikel. En we hebben niet veel hoop dat het dit jaar beter zal zijn. Want de hoeveelheid LED verlichting neemt rap toe. En die DAB+ ontvangers worden ook al sterk gepropageerd.

Kerstverlichting vraagt om oplettendheid

Wees dus waakzaam bij het aanschaffen van LED-kerstverlichting. Eigenlijk bij het aanschaffen van alle vormen van LED-verlichting. Als het te goedkoop is om waar te zijn, dan heb je waarschijnlijk een geweldige stoorzender in handen. En die CE-markering is er helaas vaak ook slechts als versiering op aangebracht.

Blijk je toch zo’n storende sliert LED-lampjes in huis te hebben? Maak dan van de nood een deugd! Meet welke spanning en stroom de lichtjes nodig hebben. Wees daarbij wel heel erg voorzichtig! De kans is erg groot dat de meegeleverde “net-niet-voeding” géén galvanische scheiding heeft. Dus de volle netspanning kan op één van de uitgangsdraden staan. Knip dat excuus voor een netvoeding er af en gooi weg. (Of sloop ‘m voor de weinige onderdelen) En soldeer zelf een echte, niet-storende, netvoeding in elkaar. Natuurlijk met die mooie nieuwe soldeerbout die je hiervoor speciaal naast die DAB+ ontvanger onder de kerstboom hebt weten te regelen…