Vaillant Radioamateur-infobulletin

Vaillant Radioamateur-infobulletin

Vaillant Radioamateur-infobulletin26-09-2008

Geachte Radioamateur,

Tijdens de reguliere strenge kwaliteitscontroles binnen Vaillant is er een kwaliteitsprobleem geconstateerd in een kleine serie uit de Vaillant hrSOLIDE cv-ketel range waarvan de productiedatum ligt tussen januari 2006 en medio april 2006.

Deze toestellen kunnen een radiostoring veroorzaken, waarbij vooral in de tweemeter amateur-band wordt beïnvloed. Deze storing wordt veroorzaakt door een vanuit de fabriek ingebouwde print in combinatie met een “OpenTherm” – kamerthermostaat. Deze storing is hoorbaar in de tweemeter amateur-band als een tik die zich ieder seconde herhaald.

Wij willen u onze excuses aanbieden voor het ongemak dat radioamateurs hierdoor kunnen ondervinden.

Wij hebben als Vaillant getracht om zoveel mogelijke storende cv-ketels aan te passen. Helaas is het ons niet gelukt om alle storende cv-ketels te traceren, waardoor de klacht nog steeds niet definitief is opgelost. In overleg met Agentschap Telecom vragen wij u dan ook het volgende:

Zend- en luisteramateurs worden verzocht hun medewerking te verlenen bij het lokaliseren van de laatste exemplaren cv-ketels die van Vaillant nog geen officiële update hebben ontvangen. De hierboven genoemde cv-ketels zijn te herkennen aan het pulsachtige signaal dat over de gehele tweemeter amateur-band waarneembaar is. Het pulspatroon is te herkennen aan een serie korte pulsen van totaal 140 milliseconde, gevolgd door 900 milliseconde stilte.

Deze pulsen zijn het beste waarneembaar in AM, LSB/USB, 24 uur per dag. In FM mode zijn deze pulsachtige signalen alleen waarneembaar tijdens verbindingen met zwakkere stations. Op de website www.vaillant.nl kunt u een geluidsopname beluisteren in AM mode. De VERON en de VRZA zullen dit bekend maken via hun website.

Vaillant hoopt op uw medewerking als zend- of luisteramateur om zo nauwkeurig mogelijk de locatie van een storende CV-ketel(s) te bepalen, maar verzoekt u geen contact met de bewoners op te nemen. Dit deel wordt door de storingsdienst van Vaillant op zich genomen, door direct afspraken voor een nader bezoek voor het aanpassen van de ketel met de eigenaren te maken.

Hoort u een signaal met het hierboven omschreven kenmerk, dan verneemt Vaillant graag van u de volgende gegevens:

  • uw naam en roepletters;
  • een telefoonnummer waar u overdag bereikbaar bent,
  • de locatie waar u de storing het sterkst heeft waargenomen, en/of
  • de eventuele antennerichting vanaf uw adres waar u het signaal ontvangen heeft, en/of
  • het adres (straat, huisnummer en plaats) van de woning waar de cv-ketel zich vermoedelijk bevindt.

Bij voorkeur ontvangen wij uw melding op het volgende e-mailadres: radioamateurinfo@vaillant.nl. Mocht u vragen hebben over deze storing staan wij u graag te woord, via de Vaillant Consumentenservice, tel. 020 – 565 92 30, contactpersoon M. den Ouden.

Met vriendelijke groet,
Vaillant BV,
Marco den Ouden, Servicemanager